mamaplus

9 alimente care contribuie la eliminarea gazelor intestinale

-
//
09.12.2021

Prezența gazelor în sistemul digestiv este absolut normal, fiind un proces regulat. Pentru unii oameni, acestea pot fi foarte enervante și dureroase. Din fericire, există alimente pentru eliminarea gazelor intestinale, care pot fi foarte utile în această situație. Folosiți alimente care favorizează eliminarea gazelor atât pentru a le preveni, cât și pentru a le atenua odată ce apar. 

Ghimbir

Această rădăcină originară din China este celebră pentru proprietățile sale medicinale. Ghimbirul previne dispepsia, balonarea și gazele. De asemenea, are efect carminativ și reduce crampele intestinale. Consumul unei infuzii de ghimbir (1 sau 2 felii) cu o jumătate de oră înainte de mese este una dintre cele mai bune modalități de a îmbunătăți digestia. De asemenea, puteți mesteca ghimbir uscat după mese.

Este necesar să se țină cont de faptul că există unele contraindicații în utilizarea acestuia. Poate interfera cu unele medicamente (anticoagulante, antiplachetare, antiinflamatoare steroidiene, trombolitice, antihipertensive și agenți hipoglicemici). De asemenea, nu-l consumați în timpul sarcinii și alăptării.

Banane

Bananele sunt fructe ușor de consumat și, de asemenea, foarte ușor de digerat. În plus, înmoaie scaunul și favorizează tranzitul intestinal datorită prezenței fibrelor alimentare.

Tipul de carbohidrați pe care îl conțin (amidon rezistent) nu este digerat în stomac și ajunge intact in colon. Acolo, servește drept hrană pentru bacteriile intestinale și stimulează dezvoltarea acestora. În plus, după fermentare, apar compuși benefici.

Ananasul și papaya

Aceste două fructe tropicale conțin enzime naturale care ajută sistemul digestiv să descompună fibrele din alimente. În plus, ambele sunt cunoscute pentru nutrienți, printre care se remarcă antioxidanții și vitamina C.

Bulb de fenicul

Feniculul (Foenicum vulgare) este o plantă foarte aromată care este cultivată pentru uz gastronomic. De asemenea, are efecte interesante la nivel digestiv, deoarece calmează spasmele intestinale, relaxează mușchii și ameliorează gazele și balonarea. Bulbul plantei poate fi folosit în bucătărie într-o multitudine de preparate precum salatele sau tocănițele.

Dovleac

Dovleacul fiert este o legumă foarte moale și ușor de digerat. Conține fibre, apă și potasiu care contribuie la eliminarea lichidelor.

Plante pentru eliminarea gazelor

Există câteva plante medicinale cu proprietăți benefice pentru a atenua această problemă. Cele mai multe dintre ele sunt aromatice, amare, digestive și carminative. Printre cele mai cunoscute sunt mușețelul, menta, scorțișoara, chimenul, păpădia sau melisa.

Iaurt și chefir

Aceste două derivate lactate conțin un număr și o varietate mare de bacterii probiotice. Acestea pot modifica compoziția florei colonului și pot reduce producția de gaze. În plus, studiile au arătat că probioticele pot fi utile în reducerea balonării și flatulenței din cauza sindromului de colon iritabil. Pe de altă parte, pot fi un produs lactat potrivit pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.