Colibri

Articole

3840

Pui “Tabaca” de la Maria Andriuță

 

Maria Andriuță -  pasionată de gastronomie și un gurmand adevărat. "Pentru mine, gătirea este un fel de meditație în care te poți scufunda totalmente în procesul de creație. Și probabil ca este cel mai rapid mod să savurezi  rezultatul muncii tale! :) "

Pentru început un pic de istorie…

În Georgia puiul “Tapaca” este considerat semifabricat pentru alte feluri de mâncare, și se prăjește doar condimentat cu sare și piper, fără alte condimente. Și se traduce ca “prăjit pe tigaie sub greutate”. Cuvântul “tapa” se traduce ca tigaie din fontă cu un capac greu din fontă. În limba rusă, cuvântul “tapaca” a fost adoptat și modificat, prin schimbarea unei litere. S-a format astfel cuvântul “tabaca” (tutun). Iar dacă se ia în considerare că puiul gata preparat, acoperit din abundență cu piper și condimente, seamănă să fie presărată cu tutun  - denumirea felului de mâncare obține sens.

Eiii… am avut cândva o astfel de tigaie cu capac din fontă…precum e necesară…Dar, tata a decis să arunce „gunoiul” inutil…Acum puiul “Tabaca” îl prepar în modul următor:

Ingrediente:

Găină 1 buc.

Adjica georgiană (usturoi, sare, piper, khmeli suneli)

Un pic de răbdare

Deci, o găină de mărime medie, desigur o spălăm și o uscăm, tăiem codița – pentru că anume în acea regiune sunt glande care vor înrăutăți gustul găinii noastre.

Cu foarfeca de bucătărie tăiem găina în regiunea spatelui, și nu a pieptului, astfel carnea v-a rămâne suculentă.

Pe o scândură de lemn așternem folie alimentară, punem peste ea găina tăiată și o acoperim cu două straturi de peliculă. O batem bine, nu praf, dar puiul trebuie să fie destul de plat și de aceeași grosime…acordăm o atenție deosebită articulațiilor… 

Adjica georgiană, este deja un amestec sărat, picant și condimentat, de aceea nu este nevoie de condimente suplimentare. Frecăm puiul cu adjică, cu un strat destul de gros. Așezăm puiul într-un bol și lăsăm pentru câteva ore, dacă o veți găti în a doua jumătate a zilei, pregătiți puiul dimineața..

Puiul marinat îl așezăm pe o tigaie încinsă și îl prăjim pe ambele părți câte 4-5 minute fiecare, ca puiul să nu se rumenească tare.

Apoi, introducem puiul în cuptorul încălzit pentru încă 15 minute. Iată ce frumusețe și mâncare gustoasă trebuie să obținem.

Poftiți la masă!

Spune prietenilor
Discuții