Extramed

Articole

3100

Credințele și superstițiile gravidelor. Să credem sau nu?

Perioada sarcinii este cel mai delicat moment din viața oricărei femei, mai ales cînd aceasta este prima sarcină – planificată și mult așteptată. Orice femeie își dorește ca totul să fie bine pus la punct: fără careva complicații sau situații neplăcute. Femeile în această perioadă sunt deosebit de sensibile și impresionabile, își fac griji mai mult. Cum poate fi altfel, dacă de la prieteni și rude auziți doar despre anumite credințe și superstiții: Nu poza! Nu tăia părul! Nu cumpăra asta! Nu cumpăra aia! Am fost și noi intrigați să aflăm ce semne ale femeilor gravide există.

Nu tăiați părul – copilul se va naște cu „mintea scurtă”.

Nu vopsiți părul – „puteți dăuna copilului”.

Nu mîncați produse de culoare roșie – copilul va fi roșu (aceasta ar putea servi ca cauză a reacțiilor alergice în utilizarea oricăror fructe exotice, în special acele fructe ce au coloare roșie).

Nu tricotați – cordonul ombilical se va răsuci în jurul copilului (munca sedentară nu prea face bine gravidelor, perturbează circulația sîngelui pelvian).

Nu ridicați mîinile în sus – copilul se poate încurca în cordonul ombilical (pentru copil este caracteristic de asemenea, creșterea tonusului și ca urmare survine nașterea prematură, apar tulburări ale aprovizionării copilului cu oxigen ceea ce face ca să crească tonusul și drept consecință are loc eliminarea lichidului amiotic și apare nașterea prematură). 

Nu vorbiți despre data de naștere a copilului – aceasta vă va proteja de deochi și de alte întrebări ulterioare.

Nu priviți spre oamenii hidoși sau oameni și animale înspămîntătoare – toate sunt logice – emoții negative, stare de spirit rea.

Nu te opri de la mancare, de la pofte – acestea pot cauza o naștere dificilă.

Nu cu picior peste picior – copilul poate fi cu mersul ca de urs, călcîiul e înafară iar degetele de la picioare spre interior.

Nu dormiți pe spate – copilul se poate sufoca.

Evitați scandalurile – altfel riscați să dați naștere unui copil cu semne înnăscute.

Iar în concluzie, cîteva superstiții care deja nu mai au nici un sens. Sunt învechite. Cu toate acestea, le vom enumera:

Nu poza – poate provoca încetarea dezvoltării copilului, la fel ca imortalizarea imaginii.

Nu pronunțați numele rudelor dv, în special a celor morți – copilul riscă să aibă aceeași soartă.

Nu legănați un leagăn gol – aceasta poate provoca dureri de cap sau somn neliniștit, ori copilul va avea probleme de creștere.

Nu pregătiți garderoba copilului nenăscut încă. De ce? Deoarece atunci cînd o femeie însărcinată pregătește hăinuțe pentru micuțul său o va face așezată, ceea ce deja cunoaștem, că munca sedentară dăunează în această perioadă. Și încă o versiune a acestei superstiții, la fel de interesantă, spune că în hainele copilului pot intra forțe supranaturale, iar copilașul nu se recomandă să le poarte.

În cazul nostru cumpărăturile pentru gravide – este un pretext pentru toate relele și starea de spirit proastă.

Fiți calme și nu vă gîndiți la rele. „Experimentați” doar semne bune!

Discuții