Cinei Bucatarul

Articole

1762

Rețete pentru Marele Post: borș de post

BORȘ DE POST

Ingrediente:

pentru 2,5 litre de apă:

cartofi - 4 buc,
varză - 200 gr,
pătrunjel, mărar,
usturoi - 1 cățel,
ulei vegetal - 5 linguri,
sare,
piper
pentru prăjeală
sfeclă roșie - 1 buc,
morcov - 1 buc,
ceapă - 1 buc,
ardei gras - 1 buc,
roșii - 3-4 buc (sau 2-3 linguri  pastă de tomate)

Prepararea:

1. Cartofii se spală, se decojesc și se taie cubulețe.
Varza se spală și se toacă mărunt.
Sfecla roșie se spală, se decojește și se taie fâșii subțiri.
Ceapa se decojește și se toacă mărunt.
Morcovul se decojește și se taie cubulețe.
Ardeiul se spală, se curăță de semințe, se spală încă o dată de semințe și se taie cubulețe.
Verdeața se spală, se usucă și se toacă.
Roșiile se spală și se dau prin răzătoare, coaja de aruncă.

2. Se pregătește prăjeala:
Într-o tigaie cu ulei încins se călește sfecla roșie  ~4 minute.
Se adaugă ceapa și iarăși se călește ~1 minut.
Se adaugă morcovul și se călește  ~4 minute.

3. Se adaugă ardeiul gras și se gătește încă ~1 minut.
Se adaugă roșiile sau pasta de tomate, se amestecă și se gătește  ~5 minute.
Se adaugă 1 pahar de apă fierbinte sau supă de legume, se acoperă și se gătește la foc mic ~10 minute.

4. Într-o cratiță, se fierbe apă, se adaugă sare și cartofii feliați.
După 10 minute se adaugă varza tocată și se fierbe ~5 minute (varza proaspătă poate fi adăugată înainte să fie adăugată prăjeala).

5. În supă se adaugă prăjeala și se fierbe încă ~2-3 minute. Se adaugă sare, dacă e nevoie, și piper.
Se adaugă verdeața și cățelul de usturoi tocat mărunt.
Se stinge focul și se lasă cratița acoperită ~15 minute.

Poftă bună!

Discuții