Viusid

Articole

2542

10 lucruri pe care să le faci înainte ca bebelușul să împlinească 1 an

Primul an al bebelușului zboară foarte repede, așa că bucură-te din plin de timpul petrecut în doi. De asemenea, în aceste 12 luni de viață, trebuie să faci mai multe lucruri, care vă vor aduce plăcere amândurora.

1. Documentează-te despre fiecare etapă de creștere

Micuțul tău se schimbă de la o luna la alta, devine mai atent și mai conectat cu lumea din jur. Comunică tot timpul cu el, învață care sunt lucurile care îl atrag, jocurile potrivite, stadiile de dezvoltare cognitivă și cum trebuie să îl stimulezi, în funcție de fiecare etapă. Simplul fapt de a vorbi tot timpul cu bebelușul, de a-ți mișca degetele în fața lui sau de a-l înveli în haine plăcut mirositoare dezvoltă simțurile micuțului tău. Cu cât vei ști mai multe, cu atât îi vei oferi un mediu mai armonios și mai stimulativ de creștere. Studiile arată că bebelușii stimulați corect devin independenți mai devreme, au simțurile mai ascuțite, o mai bună coordonare musculară și se simt mai în siguranță. Poți participa la activități de dezvoltare senzorială prin joc și stimulare, organizate de specialiști.

2. Fă un album special al primului an și înregistrează cât mai multe filmulețe

Surprinde instantanee cu bebelușul în diferite ipostaze, în interior și afară, la petreceri, cu diferite persoane dragi. Poți chiar să faci câteva poze profesioniste, pe care să le înrămezi și să le ții aproape. Alege momente haioase pentru filmulețe, precum baia sau o "sesiune" de strâmbături și sunete entuziaste ale micuțului tău. Poți să-l îmbraci în costume adorabile (de exemplu cele care imită animăluțe) și în cele mai interesante articole de modă pentru bebeluși. Cu siguranță, vei avea de ce să râzi și să te induioșezi mai târziu, privind filmele și pozele (deși poate că adolescentul tău de peste câțiva ani nu le va găsi atât de amuzante).

3. Călătorește cu bebelușul și arată-i lumea

Cât timp îl alaptezi, este chiar mai ușor să-l duci într-o vacanță, pentru că nu trebuie să te preocupi să-i cari și mâncarea. Mai târziu, observă încântarea lui de a descoperi lumea de afară și bucură-te împreună cu el. Poate părea o sarcina grea, dar, în realitate, cerințele sunt mai multe când copilul crește. Călătoria împreună cu bebelușul va fi una dintre cele mai palpitante și, cu siguranță, de neuitat. Îți va oferi, în plus, un sentiment de libertate, de a nu fi legată mereu de același loc și de a putea face lucruri care îți plac, fără senzația că ești îngrădită.

4. Citește-i

Majoritatea copiilor sunt foarte interesați de cărți, încă de mici, chiar dacă le percep ca pe niște jucării. Folosește cât mai de timpuriu cărți cu imagini colorate și fă-ți timp pentru o mică poveste când bebelușul este pe cale să adoarmă. Studiile arată că expunerea copiilor la cărți în primii ani de viață este crucială pentru dezvoltarea lor intelectuală și emoțională. Poți folosi și cărți cu sunete, cu diverse aplicații, pentru a stimula și mai mult interesul copilului.

 5. Organizează o petrecere pentru bebeluș

Desigur, sunt ocazii când sărbătoreșți copilul, fie că este vorba de botez sau de o festivitate imediat după naștere, unde inviți pe cei apropiați, ca să-l întâlnească prima oară pe micuț. Dar poți organiza o petrecere specială "între bebeluși", unde să-i dai ocazia micuțului să interacționeze cu alți copilași, să facă tot felul de activități distractive, să-l obișnuiești cu muzica și dansul.

Citește continuarea pe qbebe.ro

Discuții