Cinei Bucatarul

Articole

3990

Când alimentele congelate ne pun sănătatea în pericol

Carnea, legumele sau fructele sunt doar câteva din alimentele cel mai des congelate pentru a putea fi păstrate timp îndelungat. Dincolo de aspectul neschimbat, calitatea acestora suferă modificări atunci când timpul de păstrare nu este respectat în funcţie de categoria produsului, punând sănătatea în pericol.



Internetul este plin de ghiduri care ne spun cât de mult timp pot fi păstrare alimentele în congelator. Acestea sugerează că, de exemplu, pieptul de pui poate rezista îngheţat până la nouă luni, în timp ce brânza durează doar până la şase luni, scrie huffingtonpost.com. 

Potrivit USDA (Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii) aceste ghiduri nu se referă deloc la siguranţa sănătăţii. „Aspectul alimentelor îngheţate va fi întotdeauna în siguranţă, însă calitatea suferă în urma depozitării îndelungate“, spun specialiştii.  

„Îngheţarea menţine alimentele în siguranţă prin încetinirea mişcării moleculelor, determinând microbii să intre într-un stadiu inactiv. Îngheţarea păstrează hrana pentru perioade lungi de timp, deoarece previne creşterea microorganismelor care provoacă atât alterări alimentare, cât şi afecţiuni alimentare. Îngheţarea, de asemenea, inactivează orice bacterii, drojdii şi forme care se găsesc în alimente“, explică speciaiştii.

Care este timpul maxim în care alimentele îşi păstrează calitatea după congelare:  

  • Mezeluri: 1-2 luni
  • Ouă: o lună
  • Carne de pasăre: 2-3 luni 
  • Carne roşie: 4-12 luni
  • Supe: 2-3 luni 
  • Peşte: 2-6 luni
  • Unt: 6-9 luni
  • Margarină: 12 luni
  • Brânză: 1-6 luni
  • Iaurt: 1-2 luni
  • Pizza: 1-2 luni
  • Verdeţuri: 12 luni
  • Prăjituri: 7-8 luni
  • Citrice: 3 luni
  • Fructe: 9-12 luni
  • Legume: 8-12 luni
  • Nuci: 3 luni Lapte: 3-6 luni
  • Suc natural: 6 luni

Sursa: adevarul.ro

Discuții