Viusid

Articole

4768

Beneficiile camerei senzoriale pentru dezvoltarea copiilor

Metodele unice din domeniul psihologiei clinice, psihopedagogiei şi logopediei, incusiv  cele mai moderne direcţii: kineziologia, artterapia şi camera senzorială  sunt  folosite în tratamentul și reabilitarea pacienților din clinica TerraMed.

Sunt utile oamenilor de toate vârstele, dar majoritatea sunt copiii cu cerinţe dezvoltative speciale. În aceste cazuri se acţioneză asupra funcţiilor păstrate ca să se  trateze  cele  afectate, precum şi stimulări  a sferelor disfuncţionale. De fapt, educația copilului  începe  încă din perioada intrauterină. Copilul, care nu s-a născut încă, este capabil să perceapă toate emoțiile mamei sale, distinge  sunetele. Prin urmare, femeilor însărcinate le sunt organizate cursuri pentru echilibrarea  stării emoţionale, se oferă asistență în comunicarea cu copilul şi sunt dispersate temerile legate de procesul nașterii.

În  perioada primului an de viață, copilul se adaptează la lumea din jur. De aceea, comportamentul și dezvoltarea lui trebuiesc monitorizate nu numai de părinți, ci și de psihologi. Există metode speciale și materiale stimulante corecţional- dezvoltative (jucării muzicale profesionale multicolore, programe, modele, forme) care sunt utilizate în diferite stadii de creştere a copiilor pentru  favorizarea  abilităților neuropsihice şi motorii.

Când părinţii observă că copilul este prea apatic, imobil sau invers, prea activ, nervos, ușor excitabil, nu doarme bine, este hiperactiv, neatent, anxios, nu are poftă de mâncare, plânge fără niciun motiv aparent, vorbirea nu corespunde vârstei, nu recepţionează suficient stimulii vizuali, auditivi, gustativi, olfactivi, tactili, prezintă o  întârziere în dezvoltarea generală– este necesară  consultaţia psihologului.

Psihologia este o știință care se ocupă, în primul rând, de procesele psihice. Acestea sunt procesele  senzoriale, cognitive, care includ memoria, atenția,  gândirea, vorbirea, emoţiile, imaginaţia, voinţa, precum şi  personalitatea, sistemul neuropsihic.

În psihologie, medicamentul nu este utilizat. Sunt folosite exerciţii medicale speciale şi tehnici  corective.  În centrul de reabilitare TerraMed există tot ceea ce este necesar pentru acest scop şi se aplică cu succes.

În ultimul deceniu, o altă problemă pe care psihologii trebuie să o rezolve este folosirea de către copii a jocurilor  la calculator, care le provoacă dependență. Părinții cred că ocupaţiile copilului pentru o perioadă lungă de timp la un computer, îl  calmează  și  îi  îmbunătăţesc  erudiția. De fapt, copiii devin nervoși, nu-și pot concentra atenția, văzul, memoria și gândirea sunt modificate.

O altă problemă a copiilor secolului  XXI este hiperactivitatea. În majoritatea cazurilor, activitatea crescută indică prezența unor patologii, în special   insuficienţa de oxigen al creierului. Educarea copiilor hiperactivi este foarte dificilă, nu se pot concentra, sunt impulsivi, trebuie să alerge undeva tot timpul. Acest comportament necesită observarea neurologului și psihologului. Fără un tratament complex, acești copii nu vor putea să se stabilizeze și să se dezvolte pe deplin.

TerraMed oferă:

1. Consultaţie psihologică, diagnostic, evaluare clinică şi recomandări referitor la starea  proceselor  psihice senzoriale și cognitive,  a personalității: temperament, caracter, aptitudini de lucru, comportament, a sferei comunicative, a mecanismelor de adaptare  la stres, starea sistemului neuropsihic: maturitatea, abilitățile  motricităţii  fine  și  globale, mersul, coeficientul  de inhibare și excitare a sistemului nervos, simetria mișcărilor, schema corporală, coordonarea ochi-mână-picior, tonul psihomotor, interacțiunea cu obiectele, funcţionarea analizatorilor. Împreună, toate aceste caracteristici formează intelectul.

2. Intervenția psihologică concretă prin consiliere, psihocorecție, psihoterapie.

3. Educație și formare, dezvoltare personală, autocunoaștere, orientare profesională, pregătire psihologică pre-școlară, asistenţă psihologică preoperatorie şi postoperatorie, etc.

 Magica cameră senzorială

Tot ceea ce se află în camera senzorială, copiii percep ca ceva  fantastic. Aici sunt utilizate cele mai avansate tehnologii și metode pentru  corecţia şi dezvoltarea percepției senzoriale. Cursurile terapeutice se desfăşoară  pentru copii în formatul jocului.

Ocupaţiile în camera senzorială sunt efectuate timp de aproximativ 15-30 de minute, în funcție de diagnostic și rezerva  interioară a copilului sau adultului.

În camera senzorială, care merită considerată cel mai eficient mijloc de corecție,   există un set de instrumente pentru dezvoltare, tratament și relaxare. Acestea sunt   fibrele optice LED, care  stimulează  preponderent sistemele vizual și tactil.  Panoul de lumină este utilizat pentru canalul vizual de comunicare  și pentru corectarea tulburărilor de vorbire.

Copiilor le plac cu adevărat plăcile multicolore, pe care se pot târî și merge, ele  în același timp își schimbă forma şi culoarea, cu interes ascultă sunetul instrumentelor muzicale, adaptate  pentru  deficiențele  de auz.

Magica cameră senzorială este cel mai bun medicament pentru copiii cu nevoi speciale. De asemenea, pentru copiii și adolescenții cu dezvoltare obișnuită, pentru adulți, iar  în vârsta înaintată  este recomandată  în mod obligatoriu. Drept rezultat, obţinem o dezvoltare armonioasă, ameliorarea sănătăţii, a  calităţii vieții pentru  copii şi adulţi.

Clinica TerraMed
str.Cuza Vodă 44
tel.(+373) 022 202 373
e-mail:info@terramed.md
www.terramed.md

Discuții