Colibri

Articole

311

Americanii sărbătoresc astăzi “Thanksgiving Day”. Câteva rețete delicioase din curcan

Ziua Recunoștinței (engleză: Thanksgiving Day, franceză: Jour de l'Action de grâces) este o sărbătoare anuală de o zi, în care se mulțumește (tradițional lui Dumnezeu) pentru bogăția recoltei din acel an.

Se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada). Este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite, majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise în această joi și vineri, pentru a permite angajaților să se reunească cu familia.

În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.

De Ziua Recunoștinței, în Statele Unite se organizează diferite parade. Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcan umplut (fript, afumat sau la cuptor), jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb și plăcinta de dovleac.

Îți propunem 2 rețete de curcat, pe care le poți pregăti în această zi:

Curcan la cuptor

Ingrediente:

  • 1 curcan
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • un pahar mic de ulei
  • 200 ml de vin alb
  • 200 ml de apă
  • un pahar de coniac

Mod de preparare:

Curcanul se curăță, se spală, se freacă cu sare și boia, se condimentează cu piper. Se aranjează pe o tavă, se unge cu ulei, se toarnă vinul și apa și se acopera tava cu folie de aluminiu. Se ține o oră cu folie, după care se scoate, se mai unge cu sosul din tavă.

Curcanul se ține la cuptor atâtea ore, câte kg are. Dacă are 2 kg, îl țineți 2 ore la cuptor. Se scoate din 15 în 15 minute ți se unge cu sosul din tavî.

La sfârsit se toarnă paharul cu coniac și se mai lasă 5 minute.

Curcan umplut

Ingrediente:

  • un curcan de 3-4 kilograme
  • 1 pahar (150 ml) de vin alb sec
  • 400 grame de castane comestibile, cu tot cu coajă
  • 100 grame de unt
  • 10 linguri de pesmeți
  • 2 cepe
  • 5 fire de apio (tulpină de țelină)
  • 2 linguri de coniac
  • 200 ml de supă de pasăre
  • 2 linguri de oțet balsamic
  • o lingură de sos worcester
  • câteva fire de rozmarin proaspăt
  • dafin, boabe de piper și muștar
  • sare grunjoasă, piper măcinat

Mod de preparare:

Curcanul întreg (să nu fie congelat) se curăță bine de intestine și eventuale rămășite de puf. În cazul în care nu l-ați cumpărat deja fără gât, acesta trebuie îndepărtat din locul de inserție, păstrând însă pielea care îl acoperă intactă, atașată de curcan.

Se alege o oală destul de mare ca să încapă în ea curcanul întreg. Se pune câte o lingură rasă de sare grujoasă pentru fiecare litru al oalei (6 linguri). Se toarnă 2 litri de apă rece și se amestecă până ce sarea se dizolvă, se adaugă frunze de dafin după gust, boabe de muștar și de piper. Curcanul se imersează în această baie sărată, dacă apa nu îl acoperă, se completează ca să fie acoperit și se pune deasupra o greutate (o farfurie mai grea). Se dă la frigider pentru cel puțin 4 ore, timp în care se întoarce de câteva ori.

Castanele se spală, se zvântă și li se crestează coaja fiecăreia dintre ele. Se pun castanele într-o cratiță, se acoperă cu apă din belșug și se lasă să fiarbă în clocot timp de o oră. Se scot din apă, se scurg bine și se curăță de coajă și de pielița din interior.

Una dintre cepe se taie mărunt, la fel tulpinile de țelină. Se topește untul într-o cratiță și se adaugă ceapă și țelină, călindu-se la foc mic până se înmoaie. Când legumele s-au înmuiat, se trage cratița de pe foc și se așteaptă să se răcorească, apoi se adaugă castanele curățate.

Se adaugă pesmetul și coniacul, sare și piper după gust și se frământă compoziția, adăugându-se atâta supă de pasăre (câte o lingură) cât să fie umplutură umedă, dar nu păstoasă.

Se scoate curcanul din saramură și se scurge bine, apoi se zvântează prin tamponare cu șervețele de bucătărie. Se piperează cavitatea din interiorul curcanului (de sare nu mai e nevoie deloc). În cavitatea gâtului se îndeasă jumătate din umplutură.

Se trage pielea gâtului către spate, acoperind umplutura și se fixează cu scobitori.

Să aveți poftă! Dar voi sărbătoriți Ziua Recunoștinței? Ce obișnuiți să gătiți în această zi?

Sursa rețete: stiri.apropotv.ro

Spune prietenilor
Discuții