Aquaterra

Articole

5182

Igiena mămicii în perioada menstruației: Tampoane sau absobante? Ce să alegi?

În timpul menstruației femeia devine mai sensibilă, iar în cazul unei igiene precare, bacteriile din zona genitală pot cauza infecții și afecțiuni grave. Iată de ce este important să respectăm câteva reguli de igienă intimă și să alegem produsele potrivite.

În prezent, pe piață putem găsi o mulțime de produse de igienă menstruală:

  • Absorbante;
  • Tampoane;
  • Cupă menstruală - o cupă din silicon medical sau cauciuc natural, care se introduce în vagin și poate fi golită de 2-4 ori pe zi, în funcție de fluxul menstrual;
  • Period panties - produs nou, niște chiloți speciali care absorb sângele din timpul menstruației.

Totuși, tampoanele și absorbantele sunt cele mai utilizate. De-a lungul vieții, o femeie folosește aproximativ 10.000 de astfel de produse. 

Avantaje și dezavantaje

Absorbantele sunt foarte simplu de aplicat și schimbat. Datorită faptului că se lipesc pe lenjeria intimă, este foarte simplu să îți dai seama când trebuie schimbate.

Pe de altă parte, multe femei le consideră incomfortabile, nu pot fi purtate cu anumite ținute, iar după ceva timp degajă un miros neplăcut.

Tampoanele pot fi purtate cu orice ținută și în orice situație, inclusiv în timpul sportului sau la înot. Dacă sunt introduse corect în vagin nu le vei simți.

Pe de altă parte, este foarte important să le schimbi la timp, pentru a evita șocul toxic și, spre deosebire de absorbante, nu vei vedea când sunt umplute.

Cum alegem produsele de igienă menstruală și care sunt riscurile?

Atunci când alegem tampoane trebuie să fim atente la compoziție. Multe dintre ele conțin plastic și substanțe chimice, care în contact cu pielea pot provoca iritații dureroase. Bumbacul este materialul ideal pe care îl poți folosi, ce nu creează în mod garantat mâncărimi sau alergii.

Totodată, femeile care sunt îngrijorate că himenul s-ar putea rupe pot utiliza absorbante.

Dacă alegeți absorbante, este bine să țineți cont de picăturile inscripționate pe pachete. În dependență de numărul de picături diferă gradul de absorbție al acestora. Recomandăm să optați pentru pachetele cu 4 picături pentru primele zile de menstruație. 

O altă recomandare ar fi să vă orientați spre produsele naturale și să le evitați pe cele cu parfum intens.

Ce absorbante să utilizeze gravida după naștere?

După naștere, mai ales după cea pe cale naturală, femeile au sângerări vaginale abundente. De aceea, proaspăta mămică trebuie să folosească absorbante maxi, pentru un confort maxim.

Atenție! Nu folosiți tampoane interne, mai ales dacă ați suferit o epiziotomie.

Recomandări de utilizare

  • Nu uitați să schimbați absorbantul la fiecare patru ore, indiferent dacă este sau nu plin, pentru că în felul acesta stopați proliferarea bacteriilor. 
  • Spălați-vă mâinile înainte și după schimbarea absorbantului. Orice tip de bacterie regăsită la nivelul mâinilor poate fi o sursă de infecție din momentul în care a venit în contact cu zona vulvo-vaginală.
  • Folosiți un singur produs de igienă menstruală. Utilizarea mai multor produse în același timp poate duce la apariția urticariilor, infecțiilor și, în cazul tampoanelor, chiar la complicații care se vindecă foarte greu.

Sursa: Mamaplus.MD

Discuții