Gerber Nestle

Articole

764

Ţara unde îți poți boteza copilul online

Doar trei lucruri nu le poate face online un estonian: nu se poate căsători, nu poate divorţa şi nu poate cumpăra sau vinde proprietăţi. În schimb, acesta poate plăti toate taxele, facturile, poate să voteze, să înfiinţeze o companie în doar 18 minute, să-şi înmatriculeze maşina şi chiar să-şi boteze copilul. 

Totuşi, aceste servicii nu mai sunt doar la dispoziţia estonienilor, ci pot fi folosite de oameni de pe întregul glob, iar asta este arma secretă a Estoniei pentru creşterea veniturilor.

În prezent, Estonia este considerat cel mai digitalizat stat din lume, datorită unui parteneriat dintre un Guvern şi sectorul IT&C plin de iniţiativă. 

Totul a început în 2000, prin implementarea serviciilor de m-Parking şi e-Tax Board, adică un sistem de plată a locului de parcare printr-o aplicaţie şi un serviciu de achitare a taxelor şi impozitelor. A urmat X-Road, un fel de autostradă prin intermediul căreia toate serviciile şi instituţiile sunt legate, astfel încât să fie uşurată comunicarea între ele.

Un profesor de la universitatea din Tallinn, într-o prezentare a modului în care funcţionează societatea digitală, a spus, simplificând, că este vorba doar de Internet: „Nu am inventat roata aici, ci doar folosim internetul“.

Sursa: Independent.md

Discuții