Star Kids Eldorado Terra

Articole

6839

Un mit spulberat: Verdele de briliant nu tratează varicela și nici nu ajută la monitorizarea erupției

Ne-am obișnuit deja cu ideea că, atunci când copiii se îmbolnăvesc de varicelă, trebuie aplicat verde de briliant pentru a trata infecția. Astfel, mulți dintre părinți nu ezită să îi „murdărească” pe cei mici cu verde din cap până în picioare, fiind de părerea că astfel copiii vor scăpa de varicelă. Cât este de corectă această procedură și cum trebuie tratată varicela am aflat de la medicul pediatru, asistentul universitar Olga Cîrstea.

Ce este varicela?

Varicela sau vărsatul de vânt (cum i se spune în popor) este o boală infecțioasă, cu un indice foarte înalt de contagiozitate (se transmite foarte uşor), determinată de virusul varicelozoster din familia virusurilor herpetice. Infecția debutează prin apariția unor pete de culoare roșie, care trec în stadiul de vezicule cu lichid, care se sparg și se acoperă cu o crustă. Boala se transmite prin contactul direct cu veziculele sparte sau pe cale aeriană. La majoritatea copiilor, boala decurge într-o formă ușoară.

Practic în 30% dintre cazuri virusul rămâne în organism, „adoarme” și poate să se trezească pe parcursul vieții, cu o formă de infecție zoster (erupții de-a lungul fibrelor nervoase, nevralgii foarte pronunțate).

Care este rolul soluției „verde de briliant”? Tratează varicela sau ajută la monitorizarea erupției?

Nici una, nici alta. Verdele de briliant este o soluţie de alcool, un antiseptic pentru uz extern, care poate preveni suprainfectarea veziculelor. În cazul în care copilul nu este deranjat de aceste erupții și nu simte nevoia să se scarpine, atunci nu e obligatorie aplicarea soluției. De reținut! Verdele de briliant este doar o metodă de prevenire a suprainfecției erupţiilor cutanate.

Monitorizarea erupțiilor presupune doar observarea perioadei de contagiozitate. Aceasta durează încă cinci zile după apariția ultimei erupții. Prin urmare, procedura „Hai să ungem, ca să vedem câte mai apar” nu este corectă. De regulă, părinții observă atunci când petele roșii se înmulțesc. Desigur, diagnoza trebuie stabilită doar de medic.

Varicela este o boală virală, respectiv trece de la sine. Bolnavul nu necesită tratament antirival (antibioticele sunt inutile), ci doar observarea constantă a stării generale și hidratare orală (cât mai multe lichide). Pentru a calma senzaţia de mâncărime, pot fi administrate remedii antihistaminice (antialergice).

Când copilul poate să meargă la plimbare și face baie? 

Chiar din prima zi, copilul trebuie să întrerupă contactul cu alți copii sau adulți. Nu sunt recomandate plimbări în primele zile, mai ales că la început copilul este apatic și plângăcios. Atunci când copilul se simte confortabil și dorește să se plimbe, puteți ieși cu el.

Este permis dușul rapid chiar din prima zi de boală. Indiferent de afecțiunea pe care o are copilul, este interzis ca acesta să stea murdar. Igiena trebuie respectată.

Cât de sigur este vaccinul antivaricelă?

Vaccinul este o sursă sigură de protecție împotriva acestei infecții. În foarte rare cazuri (eficacitatea vaccinului este de peste 95%) persoanele care au fost vaccinate împotriva varicelei se îmbolnăvesc, însă boala decurge în formă uşoară. În multe țări, este obligatorie vaccinarea împotriva varicelei. În Republica Moldova, vaccinul este opțional. Copiii pot fi imunizați doar după ce împlinesc vârsta de un an, vaccinul fiind disponibil în centrele private de vaccinare, contra cost.

Sursa: suntparinte.md

Discuții