Tartonii

Articole

1432

Roșii uscate în ulei de măsline de la Liuba Florica

Prima dată am gustat roșiile uscate cîțiva ani în urmă cînd am vizitat Roma și m-am îndrăgostit de gustul acestora. Acestea se folosesc la salate, aperitive, omlete, pizza și feluri principale. Dat fiind că în comerț roșiile uscate ajung la un nivel de preț destul de înalt, mi-am zis “ce ar fi să încerc să le prepar acasă”. Zis și făcut. Și pentru că le-am făcut prima dată, am mers pe cea mai simplă rețetă, căci vreau să văd cum și cît timp acestea se vor păstra. Iată rețeta după care m-am condus.

Alegem roșiile de aproximativ aceeași mărime, dat fiind că acestea se vor prepara în același timp. Le spălăm sub jet de apă rece. Le tăiem jumătăți. Cu ajutorul degetului arătător sau al unei lingurițe scoatem semințele și sucul, astfel încît pulpa care desparte roșia pe mijloc să rămînă neatinsă. Punem fiecare jumătate cu partea tăiată în jos pentru ca sucul rămas să se scurgă.

Setăm rola la 95º. Pe tava de copt așternem hîrtie pergament de copt și așezăm roșiile cu partea tăiată în sus. *pentru cantitatea de roșii menționată mai sus folosim 2 tave de copt.

Presărăm fiecare roșie aparte cu sare de mare proaspăt măcinată.

Punem tavele la cuptor pentru aproximativ 6 ore. Periodic (o dată la 30 min) deschidem rola pentru ca aburii formați să iasă, sporind astfel procesul de uscare. Dat fiind că avem 2 tave, le schimbăm cu locurile la fiecare 1 oră.

După ce roșiile s-au uscat, fierbinți cum sînt, le transferăm în borcănașe și le acoperim cu ulei de măsline extravirgin. Opțional, în borcănaș punem 1-2 crenguțe de cimbrișor proaspăt.

Roșiile uscate în ulei de măsline sînt gata și se păstrează la frigider.

Bon appétit!

Sursa: floricacuisine.wordpress.com

Discuții