Colibri

Articole

806

Salată Caesar cu creveţi grill de la Liuba Florica

Numele acestei salate i se atribuie celui care a inventat-o, bucătarului Caesar Cardini de origine italiano-mexicană. Fiica bucătarului, Rosa, povestea că apariţia acestei faimoase salate ţine de weekend-ul anului 1924, şi anume ziua în care se sărbătorea Ziua Independenţei în SUA (4 iulie). Afluenţa neaşteptată de clienţi în restaurantul tatălui său l-a făcut pe acesta să improvizeze un fel de mîncare folosind doar salată romană, ouă şi condimentele pe care le avea la îndemînă, pregătind salata chiar lîngă masa clienţilor.

Această istorioară ne confirmă încă o dată că cele mai originale reţete se nasc foarte spontan şi neaşteptat, de altfel, ca şi toate celelalte lucruri în viaţă.

Cunosc cîteva variaţii de salată Caesar – cu file de pui, cu somon sau cu creveţi, toate fiind la fel de gustoase. Astăzi, însă, eu am preferat-o pe cea cu creveţi grill. Haideţi să vă arăt şi vouă cum am făcut-o.

Ingredientele necesare pentru salată:

  • 1 pungă de salată romană sau orice alt mix de salată
  • 6 roşii cherry
  • 8 creveţi tigru proaspeţi
  • ½ baghet franţuzesc
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • ulei de măsline
  • parmezan (pentru decor)

Ingredientele necesare pentru dressing:

  • 50 g iaurt grecesc
  • 50 g parmezan ras
  • 1-2 linguri lapte
  • ½ lingură ulei de măsline
  • 1 linguriţă pastă de anşoa
  • 1 linguriţă sos worcestershire
  • ½ căţel de usturoi
  • ½ linguriţă muştar de Dijon
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • 1-2 linguri suc de lămâie, proaspăt stors

1. Pentru început spălăm frunzele de salată şi le uscăm bine. Spălăm roşiile cherry. Curăţăm creveţii, lăsîndu-le doar capătul codiţei.

2. Pregătim crutoanele. Tăiem baghetul franţuzesc cubuleţe. Îl presărăm cu puţină sare şi îl stropim cu ulei de măsline. Amestecăm bine totul şi aşezăm cubuleţele de pîine pe o tavă de copt. Punem tava la rola preîncălzită la 200º pentru aproximativ 6-8 minute sau pînă cînd crutoanele s-au rumenit frumos.

3. Pregătim dressingul. Fileul de anşoa îl mărunţim pînă obţinem o compoziţie ce seamănă cu o pastă. Zdrobim usturoiul. După care, într-un bol amestecăm toate ingredientele cu ajutorul unui tel. *în cazul în care preferăm un sos mai lichid, adăugăm lapte.

4. Pregătim creveţii pe tigaia grill. Într-un bol amestecăm creveţii cu puţin ulei de măsline, sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust. Încingem tigaia grill la foc mare, după care punem creveţii şi îi pregătim timp de 2,5 minute pe fiecare parte.

5. Asamblăm salata. Aşezăm pe o farfurie frunzele de salată, apoi roşiile cherry tăiate în jumătate. Continuăm cu creveţii şi crutoanele. Stropim salata cu dressing şi o decorăm cu fîşii de parmezan.

Salata Caesar cu creveţi grill este gata şi se serveşte imediat.

Bon appétit!

Sursa: floricacuisine.wordpress.com

Discuții