Viusid

Articole

2019

Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de mașină al bebelușului

Este evident că scaunul auto este cel mai sigur loc pentru copil, acest trebuie să fie instalat și poziționat corect pentru ca micuțul să se simte confortabil și totodată, protejat la maxim.

Studiile efectuate de specialiști arată că plasarea scaunului de mașină cu spatele la sensul de mers, este cea mai bună opțiune. De ce? Vom afla în articolul ce urmează.

Capul unui copil de 1 an, reprezintă 25% din greutatea corpului. La un impact frontal, într-un scaun poziționat cu fața la sensul de mers, capul copilului este „proiectat” în față cu o forță foarte mare. Presiunea asupra gâtului este de până la 300 kg. Testarea a fost efectuată pe un manechin în situaţie de impact ,la o viteză de 50 km/h. Medicii specialişti recomandă, maxim 130 kg. Într-un scaun poziţionat cu spatele  la sensul de mers, forţa care survine asupra gâtului este în mod normal sub 80 kg.

Scaunele poziționați cu fața la sensul de mers prezintă trei probleme de mare risc în cazul unui accident:

  • Leziuni la nivelul regiunii cervicale, datorită suprasolicitării, ceea ce pot duce la paralizie sau deces;
  • Leziuni la nivelul craniului și al feței, provocate de resturi, rămășițe, care pot „zbura” în zona pasagerilor;
  • Leziuni ale organelor interne cauzate de centura de siguranță, ceea ce poate fi fatal.

Studiile efectuate de către anumite companii specializate în domeniul dat, în urma testelor crash pe un număr mare de scaune auto, demonstrează că în scaunele poziționate cu spatele la sensul de mers, riscul leziunilor cervicale și al capului sunt de 5 ori mai mici.

Din 13.000 accidente în 800 erau pasageri copii cu vârsta cuprinsă între 0-4 ani. Riscul leziunilor grave în scaune orientate cu faţa în sensul de mers versus în sensul opus al direcţiei de mers:

  • Poziționare cu spatele la sensul de mers 8 %
  • Poziționare cu fața la sensul de mers 40 %

Aceste procente arată că scaunele poziționate în sensul opus al direcției de mers sunt de 5 ori mai sigure ca cele poziționate în sensul de mers.

Cât timp ?

Cât de mai mult posibil – cel puțin până la 2 ani. În 30 ani de experiență practică cu scaunele poziționate  în sensul opus al direcției de mers arată ca acestea pot fi folosite fără nici o problemă până la vârsta de 3 ani.

Sursa: Mamaplus.MD

Discuții