Colibri

Articole

1224

Atenție la CITRICELE din comerț! Coaja acestora reprezintă un adevărat pericol

Strălucitoare și frumoase – așa arată majoritatea citricelor pe care le găsim în magazine sau piețele din țară. Însă, puțini știu că pentru păstrarea acestora se apelează la anumite metode, nu întocmai benefice pentru sănătatea omului.

Un studiu realizat la Universitatea din Wageningen, Olanda, a demonstrat că fructele, în special merele și citricele sunt acoperite cu un strat de ceară, pentru a se păstra mai mult timp și pentru a fi posibilă transportarea acestora.

Ceara carnauba (comestibilă) sau Shellac la care apelează unii comercianți este sigură pentru consum, chiar dacă nu este digerată, ci doar trecută prin sistemul digestiv. Însă, unii producători folosesc ceruri dăunătoare pe bază de petrol și, în cazul în care un măr arată foarte lucios, poate fi suspectat de tratare cu ceruri de sinteză, periculoase pentru organismul omului.

Coaja fructelor –  pericol pentru sănătate!

Majoritatea gospodinelor folosesc coaja unor citrice pentru aromă în diverse deserturi ­– e gustos, dar nu atât de sănătos. Să reziste timp îndelungat, citricele – fie ele portocale, lămâi sau grepfruturi sunt transportate în containere speciale. Pentru a nu fi infestate, sunt tratate cu substanțe chimice care, în mod normal, nu afectează pulpa, dar se păstrează în coajă. Așadar, aceste substanțe sunt foarte dăunătoare, mai ales pentru copii. Efectul poate apărea rapid sub forma unor alergii şi, pe termen lung, în cazul adulților, sub forma unor afecțiuni gastrointestinale.

Aleargă după fructe sănătoase, nu frumoase!

Dacă doriți să achiziționați anumite fructe citiți cu atenție eticheta, dacă sunteți în magazin sau întrebați comercianții despre starea acestora. De asemenea, cumpărați de la prima sursă. Iar dacă preferați fructele de import spălați-le bine. Totuși, optați pentru produsele autohtone sau cele din magazinele bio. 

Sursa: Mamaplus.MD

Discuții