Medpark

Articole

5630

Cum se manifestă și care sunt metodele de tratament ale nevrozelor la copii

Răspândirea stărilor neuropsihice la copii a atins un nivel fără precedent: aproximativ 80% dintre copii au nevoie de ajutor medico-psihologic.

Nervozitatea, iritabilitatea, labilitatea emoțională crescută, înclinarea către conflicte, tulburările de somn sunt simptomele tipice întâlnite la 8 din 10 copii.

La originea reacțiilor nevrotice la copii majoritatea autorilor subliniază rolul negativ al educației incorecte.

Manifestările nevrozelor infantile sunt diverse: instabilitatea emoțională și hipersensibilitatea, înclinația spre plâns, dispoziția schimbătoare, somnul neliniștit, fricile nocturne, sugerea degetelor, roaderea unghiilor, bâlbâielile, enurezile, ticurile nervoase ș.a.m.d. Simptomele variază de la o vârstă la alta.

Manifestările nevrotice la copii se exprimă foarte des sub forma tulburărilor somatice: temperatură ridicată, dureri de burtă, dureri de cap și altele, care indică deseori starea neuropsihică a copilului.

Tulburări de comportament

✔ Neuropotia se caracterizează prin irascibilitate crescută, caracter capricios, dispoziție instabilă, somn prost, oboseală. Se observă subfebrilitate (temperatura 37) , scaune anormale, vărsături neurogene.

✔ Sindromul autismului infantil tardiv este caracterizat prin lipsa dorinței de comunicare cu copiii de aceeași vârstă și cu adulții din jur. Copilul este rece din punct de vedere emoțional și indiferent față de cei apropiați.

✔ Sindromul hipercinetic- agitație motorie, activitate excesivă(inutilă), isterie. În acest caz, copilul nu ține cont de împrejurări și nu e în stare să respecte regulile de comportament.

✔ Ticurile- mișcări involuntare (clipit, tresărit)

✔ Enurezis neorganic    

✔ Nevroză școlară

Este important ca micul pacient să fie consultat de neurolog de 3 ori până la vârsta de un an, mai ales copiii mamele cărora au fost anemice, care au avut iminență de avort, intoxicații, depresie, dar și copiii născuți prin cezariană, cu cordon în jurul gâtului, cu cefalhematom, etc. Acești copii trebuie să fie consultați înainte de vaccinare, pentru a preveni reacțiile adverse în caz de febră (o reacție normală la vaccin).

Specificul consultației la neurolog este verificarea reflexelor fiziologice, care la o vârstă anumită dispar. După, prezența lor devine patologică. Metodologia examinării pacienţilor include colectarea acuzelor și datelor din anamneză, dezvoltarea motorie, a vorbirii și a stării psiho-emoționale.

În clinica Terra Med activează o echipă de profesioniști la care poți apela pentru o consultație. Este dotată cu utilaj performant, are create condiții favorabile atât pentru pacienți, cât și pentru medici. 

Chișinău, str. Cuza-Voda, 44A
022 202 373
info@terramed.md
www.terramed.md

Discuții