Tartonii

Articole

1185

Fasole în stil provensal

Fasolea înăbușită este una dintre cele mai populare bucate din Franța. Iarna fasolea este pregătită cu carne de porc, pasăre sau afumături, însă odată cu venirea primăverii felul devine mai ușor, în componența lui apar legume tinere, iar sosul de culoare verde-aprins subliniază dispoziția de primăvară.

MOD DE PREPARARE

1. Lăsați fasolea la înmuiat în apă rece pentru 6 ore. Clătiți, puneți fasolea în cratiță, turnați apă rece și aduceți la fierbere. Vărsați apa, clătiți iarăși fasolea, turnați în cratiță apă clocotindă. Fierbeți la foc mic timp de 1 oră. Scurgeți apa.  

2. Curățați legumele. Tăiați ceapa, morcovul și rădăcina de țelină în cubulețe mici. Tulpinile de țelină tăiați-le de-a lungul în 2-3 părți, iar apoi cubulețe.

3. Într-o cratiță cu fundul gros, preferabil din fontă, încălziți 3 linguri de ulei de măsline. Puneți ceapa și tulpinile de țelină și prăjiți la foc mediu până se înmoaie. Adăugați morcovul și rădăcina de țelină și căliți încă 5-7 minute.

4. Puneți în cratiță fasolea și adăugați 100-150 ml din lichidul în care a fiert aceasta. Amestecați, acoperiți cu capacul și înăbușiți la foc mediu 30 de minute, la necesitate adăugând puțină apă.

5. Curățați cățelul de usturoi și puneți-l împreună cu frunzele de busuioc în vasul blenderului. Adăugați puțină sare. Turnați uleiul de măsline și omogenizați.

6. Puneți în cratiță mazărea verde și iuțiți focul, sărați și condimentați. Fierbeți încă 5 minute, până mazărea este gata, apoi luați cratița de pe foc. Turnați fasolea pe o farfurie încălzită, stropiți cu sos. Separat serviți pesmeții.

Sursa

Discuții