Gerber Nestle

Articole

4088

Auzul la nou-născuţi va fi testat din primele zile de viaţă

Surditatea la copii va putea fi diagnosticată în primele zile de viață. Din acest an, toți nou-născuții vor fi supuși screeningului auditiv. Ministerul Sănătății a aprobat în premieră un standard național care reglementează efectuarea acestei investigații la bebeluși, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, screeningul auditiv la nou-născuți va fi realizat în toate centrele perinatologice din țară de către medicii neonatologi, oreliști și asistente medicale. În acest scop, maternitățile vor fi dotate cu echipamente medicale care permit depistarea precoce a deficiențelor de auz la bebeluși. Dispozitivele medicale pentru realizarea screeningului auditiv au fost oferite în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei.

Nou-născuții depistați cu surditate vor fi luați la evidență, monitorizați și tratați în cadrul Centrului Republican de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică, care aparține Clinicii „Emilian Coțaga". Datorită tratamentului timpuriu, surditatea nu va afecta dezvoltarea vorbirii și intelectuală a copiilor.

În prezent, nu există statistici naționale cu privire la numărul copiilor care se nasc cu deficiențe auditive. Institutul Internațional al pacienților care suferă de surditate estimează însă că 3 din 1000 de nou-născuți au această patologie. În Centrul Republican de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică se află la evidență peste 1400 de copii surzi.

Sursa: www.ipn.md

Discuții