Aquaterra

Articole

1744

Tabu pentru pastile: cu ce lichide nu trebuie luate medicamentele

Fiecare dintre noi trebuie să ia, din când în când, anumite medicamente. Și, de regulă, le administrăm cu orice lichide aflate la îndemână. Dar acest lucru nu este doar incorect, ci și dăunător. Știți oare că anumite băuturi pot reduce de câteva ori eficiența medicamentelor?

Corect este să luăm pastilele cu apă de temperatura camerei, iar dacă nu avem această posibilitate, nu trebuie să uităm că diverse lichide pot intensifica sau inhiba acțiunea preparatelor medicale.

Ceaiul

Taninul conținut în ceai influențează semnificativ asupra vitezei de absorbție a medicamentului, de aceea nu este de dorit să luăm pastilele cu ceai. În unele cazuri se poate ajunge la hiperexcitare (de exemplu în cazul tratamentului cu antidepresante), iar în altele – la scăderea eficacității medicamentului, cum se poate întâmpla în cazul contraceptivelor orale. Specialiștii nu recomandă consumul de ceai după preparatele de inimă și stomac, precum și după antibiotice.

Cafeaua

Această băutură are o bună acțiune tonifiantă, în plus, un efect diuretic puternic. Dacă luați pastila cu cafea, preparatul poate fi evacuat prea repede din organism.

Laptele

Uneori specialiștii chiar recomandă administrarea anumitor medicamente cu lapte, de exemplu vitaminele și preparatele cu potasiu. În schimb medicamentele „de inimă” sau antibioticele din grupa tetraciclinei nu trebuie luate cu lapte, ci cu alte băuturi.

Băuturile carbogazoase

Băuturile carbogazoase dulci sunt dăunătoare ele însele, iar să le bei cu medicamente este și mai dăunător. Acestea sunt capabile să irite mucoasa tractului gastrointestinal și să provoace meteorism, balonare și greață, iar în combinație cu preparatele medicamentoase ele se transformă într-o adevărată bombă pentru stomac. Deosebit de atenți trebuie să fim cu antibioticele, produsele diuretice și cele pentru digestie.

Alcoolul

Se pare că aproape 60% din preparate se dizolvă mult mai repede în combinație cu alcoolul. De aceea trebuie să fim foarte atenți cu băuturile alcoolice atunci când administrăm antidepresante, antibiotice, antipiretice și analgezice. Și, rețineți: chiar și banalul paracetamol, luat cu alcool, este foarte toxic pentru ficat.

Sursa

Discuții