Trattoria della nonna

Articole

587

Borş de post, reţetă de bază

Reţetele de post nu trebuie să fie plicticoase şi monotone. Crupe, legume, fructe, ciuperci, tot felul de murături – bucatele de post gătite cu ajutorul acestor produse nu sunt doar gustoase, ci şi foarte folositoare.

MOD DE PREPARARE

1. Spălaţi şi curăţaţi sfecla, morcovul, cartofii şi ceapa. Tăiaţi legumele pai subţire. Curăţaţi varza de frunzele exterioare, clătiţi şi tocaţi subţire. Opăriţi roşiile, decojiţi-le şi tăiaţi-le cubuleţe. Curăţaţi usturoiul şi tocaţi-l.

2. Într-o cratiţă mare fierbeţi apă puţin sărată. Puneţi cartofii şi varza, micşoraţi focul.

3. Între timp, încălziţi în tigaie un pic de ulei, adăugaţi ceapa şi morcovul. Prăjiţi, amestecând permanent, timp de 5 minute.

4. Adăugaţi în tigaie jumătate din sfecla pregătită, oţetul şi zahărul. Amestecaţi, reduceţi focul la minimum şi înăbuşiţi 10 minute.

Restul de sfeclă puneţi-l într-un bol, turnaţi apă clocotindă, adăugaţi 1 linguriţă de oţet şi lăsaţi să se pătrundă. Sucul de sfeclă obţinut va fi necesar la sfârşit, pentru a face culoarea borşului mai aprinsă şi mai saturată.

5. Adăugaţi în tigaia cu legume roşiile, săraţi, piperaţi după gust, puneţi capacul şi înăbuşiţi încă 20 de minute. Turnaţi legumele înăbuşite în cratiţa cu cartofi şi varză. Adăugaţi o frunză de dafin. Faceţi focul mai mare, aduceţi la fierbere, spumaţi cu atenţie.

6. Adăugaţi usturoiul. Acoperiţi cu capacul şi luaţi imediat de pe foc. Lăsaţi să se pătrundă, cu capacul pus, timp de 10 minute. 

Sursa

Discuții