Viusid

Articole

3868

Calendarul dezvoltării copilului: 4 ani – schimbarea caracterului

Patru ani este vârsta la care copilul parcă s-a maturizat puțin, dar este totuși încă destul de mic. În această perioadă părinții trebuie să dea dovadă de multă de delicatețe, pentru a-i corecta ușor și neobservat caracterul.

Fiziologia copilului de patru ani

La 4 ani activitatea fizică se atenuează puțin, lăsând loc perseverenței și capacității de a se concentra pe o anumită activitate. Dacă înainte micuțul dumneavoastră nu stătea locului, acum este nevoie să îl rugați să se mai miște. Sfatul tuturor medicilor și psihologilor este să vă plimbați cât mai mult. Afară copilul se mișcă cu plăcere. În plus, plimbările devin acum mult mai interesante: odrasla dumneavoastră și-a făcut prieteni, iar împreună ei inventează jocuri atât de interesante, încât timpul zboară pe neobservate.

Dacă nu ați înscris încă micuțul la vreo secție sportivă, patru ani este vârsta perfectă să o faceți. Secțiile sportive sunt bune pentru a canaliza energia, dezvoltând concomitent noi abilități, disciplinează și educă caracterul. În plus, obiceiul de a se mișca regulat (ca, de altfel, majoritatea obiceiurilor) se formează tot acum. Lenea motrice este una dintre trăsăturile caracteristice ale generațiilor moderne, iar mișcarea, după cum se știe, înseamnă viață. Și, fără îndoială, pe la 10-15 ani copilul vă va mulțumi sincer că l-ați învățat să facă ceva bine. Să fii cel mai bun într-un domeniu este întotdeauna foarte plăcut.

Psihologia copilului de patru ani

Patru ani este vârsta la care multe mămici își duc pentru prima dată odraslele la psihologul pentru copii. În comportamentul și caracterul copilului apar anumite aspecte care îi fac pe părinți să se îngrijoreze. Uneori este vorba de pesimism -  copilul poate spune că nimeni nu are nevoie de el, că este rău, că nimeni nu îl iubește. Toate acestea sunt manifestări ale vârstei la care copilăria fragedă este înlocuită de cea conștientă. În majoritatea cazurilor, oricât ar fi de paradoxal, părinții sunt declanșatorii acestor gânduri negre, dar soluționarea problemei o lasă pe seama psihologilor. Problema este că psihicul copilului este acum foarte  vulnerabil. El este capabil să simtă supărare, frustrare, rușine, tristețe – emoții care anterior nu îi erau cunoscute, pentru că principalul motor al dezvoltării lui erau instinctele, și nu conștiința. Deosebit de acut este percepută insuficiența de laudă și apreciere.

Fiți atenți la comportamentul dumneavoastră. Este posibil ca, văzând că micuțul a crescut puțin și nu mai are nevoie de atenție permanentă, ați încetat să i-o mai acordați. Copilul este ocupat, foarte bine. Puteți folosi timpul pentru treburile dumneavoastră. În cel mai bun caz în aruncați ocazional câte un „Bravo! Iar acum mergi să te joci”. Iată și răspunsul. Acum, când comportamentul copilului se formează, în principal, pe exemplul adulților, ocupațiile comune sunt mai importante ca niciodată. Copilul trebuie să aibă partea sa de responsabilitate în activitățile comune și nu ezitați să îl lăudați dacă a reușit să facă față. Iar dacă nu a reușit, orientați-vă după situație. Dacă s-a străduit, dar nu a reușit, lăudați-l oricum. Dacă însă i-a fost lene și nu a depus suficient efort, certați-l ușor, fără țipete. Dar nu fiți în nici un caz indiferenți.

Abilități și competențe la patru ani

Acum, când copilul a împlinit deja patru ani, este incorect să îi apreciem dezvoltarea după abilitățile căpătate în ultimul an. Copilul poate și știe tot ce l-ați învățat. Patru ani este vârsta perfectă la care îl puteți implica în viața culturală. Concerte pentru copii, spectacole de Crăciun, spectacole teatrale, desene animate – toate îi plac și îl bucură. Nu vă fie lene să discutați cu copilul ceea ce tocmai ați văzut, auzit sau citit. Așa îl veți învăța să analizeze, să facă concluzii și să își exprime ideile.

Sfaturi pentru părinții copiilor de patru ani

Patru ani este vârsta potrivită pentru a învăța copilul să citească, a-i explica bazele matematicii, a-i forma abilitățile de a-și exprima gândurile și ideile proprii. Micuțul a învățat deja să pronunțe practic toate sunetele (poate cu excepția consoanelor fricative și a lui „r”), iar acum puteți lucra asupra exprimării corecte, logice și a vocabularului.

Această perioadă a vieții copilului poate fi numită „o mie de „de ce”: el pune mereu întrebări, iar părinții sunt nevoiți să își amintească lucrurile pe care le-au uitat sau să caute informații în cărți ori pe net. Nu vă jenați să recunoașteți în fața copilului că sunt lucruri pe care nu le știți, în plus, îi puteți povesti unde căutați răspunsuri la întrebările lui.

Copilul se înalță, slăbește – în acest moment părinții, observând că i se văd coastele, pot începe să îi dea mai mult de mâncare. Dar acestea sunt, de regulă, schimbări de vârstă, de aceea nu este nevoie să măriți numărul de mese și cantitatea acestora.

Cum să dezvoltați motricitatea unui copil de patru ani

Dacă micuțul nu merge încă la o secție sportivă, pentru dezvoltarea motricității mari ocupați-vă acasă cu gimnastica și jucați afară jocuri mobile – alergați schimbând ritmul de la rapid la lent și invers, săriți în lungime, propuneți copilului să facă „rândunica” – să stea într-un picior 10-20 de secunde, în timp ce îl sprijiniți de mâini. Pentru dezvoltarea motricității mici sunt actuale, în continuare, modelatul și desenul: un copil de 4 ani poate desena un om cu elemente de îmbrăcăminte și copia desenul dumneavoastră care reprezintă o casă cu gard și curte.

Cum se joacă un copil de patru ani

La această vârstă copiii se joacă deseori împreună, iar interesul lor față de jocurile de rol continuă: se pot juca de-a „grădinița”, „doctorul”, „șoferii”, „magazinul” și „familia”. De-a familia se joacă cu plăcere atât fetele, cât și băieții – copiii schimbă hainele păpușilor, le pun la culcare, le plimbă cu căruciorul și le hrănesc, pregătind prânzuri din materialele pe care le au la îndemână.

Ce învață un copil de patru ani

Învățați literele: începeți cu cele care se pronunță ușor („a”, „o” etc.), terminând cu cele mai greu de pronunțat „c”, „f”, „ș”. Puteți desena literele sau le puteți modela din plastilină (și să vă jucați cu ele), din aluat, vată, le puteți schița din crupe sau fasole. Folosiți această perioadă – între patru și cinci ani copilul reține foarte ușor ceea ce este învățat, dar și mai bine ceea ce îi place și îl interesează. De aceea învățatul sub formă de joc este varianta cea mai bună – puteți memora poezii, cântece și cuvinte străine. Nu uitați să explicați copilului despre ce se vorbește în poezie – el trebuie să înțeleagă ce recită. Așa se formează memoria semantică. 

Cum se comportă un copil de patru ani

Datorită faptului că micuțul comunică mult cu alți copii de vârsta lui și se joacă cu ei, grupul își formează o lume proprie, secrete proprii, pe care ar putea să nu le spună adulților. Cu toate acestea, comunicarea cu adulții este foarte consistentă – un copil de 4 ani poate da, pe parcursul unei zile, până la 400 de întrebări. La această vârstă apare și interesul sporit față de persoana proprie – când va crește, ce se va face în viață. Nu trebuie să inhibați tendința copilului de a adresa întrebări: alocați-vă timp pentru a găsi răspunsuri, nu neapărat foarte detaliate – pentru început micuțul curios va fi mulțumit și cu răspunsuri laconice.

Cum se dezvoltă vorbirea copilului de patru ani

Vorbirea copilului este deja suficient de dezvoltată pentru a fi înțeleasă de persoane necunoscute. Dacă o mare parte dintre sunete sunt pronunțate incorect, ar fi bine să vă adresați unui logoped. La această vârstă copilul începe să folosească activ în vorbire cuvinte pe care le aude de la adulți. Unii pot spune „incredibil”, iar alții – cuvinte necenzurate. Copilul, de regulă, nu înțelege sensul acestor cuvinte necunoscute, de aceea nu trebuie să îl certați sau să vă exprimați imediat admirația – totul depinde de anturaj.

Care este sarcina de bază a educației copilului de patru ani

Părinții trebuie să stimuleze dorința micuțului de a afla cât mai multe și să îl învețe să comunice cu cei din jur: să mulțumească pentru ajutor și cadouri, să explice ce vrea, să nu deranjeze adulții în timpul discuțiilor. La această vârstă mulți copii evoluează cu plăcere în fața adulților: recită poezii, cântă cântece, de aceea ajutați copilul să își dezvolte abilitățile artistice și să se simtă bine pe scenă, dar nu insistați dacă aceste lucruri nu îi plac.  

Sursa

Discuții