Aquaterra

Articole

1469

Dieta fără sare: avantaje și dezavantaje

În ultimul timp, dieta hiposodată a devenit destul de populară. Însă, ca orice altă dietă, aceasta are o serie de contraindicații. Cât de bine este să urmăm un astfel de regim pentru a slăbi? Lipsa sării din organism poate aduce prejudicii sănătății? Vom încerca împreună să răspundem la aceste întrebări.

Să vorbim despre gramaje

Medicii afirmă că pentru funcționarea normală a organismului este nevoie să consumăm zilnic aproximativ 10 grame de sare. Însă această normă include toată sarea conținută în produse. La fel ca zahărul, sarea este deseori prezentă în produsele pe care le cumpărăm, de aceea majoritatea oamenilor depășesc această normă zilnică.

Care sunt riscurile excesului de sare în mâncare? Sodiul, componentul sării, reține lichidul în organism. După ce consumăm produse sărate, ne este mereu sete. Edemele, la rândul lor, influențează negativ asupra funcționării inimii și rinichilor. În general, hipertonicilor le este contraindicat să mănânce multă sare.

La fel, excesul de sodiu poate conduce la ateroscleroză. Edemele nu înfrumusețează deloc organismul, devin deseori cauza greutății în exces și a celulitei. De aceea o dietă cu o cantitate redusă de sare este mai mult decât folositoare.

Avantajele dietei fără sare

Probabil că nu veți reuși să renunțați de tot la sare, însă să reduceți drastic consumul acesteia este un obiectiv destul de realizabil. Cum va influența un astfel de regim asupra organismului? Așadar, avantajele dietei hiposodate sunt următoarele:

  • Se reduce tensiunea arterială. Acest efect este deosebit de important pentru hipertonici.
  • Se normalizează funcționarea rinichilor și a inimii.
  • Se vor reduce treptat edemele.
  • Veți scăpa de câteva kilograme.
  • Se va normaliza metabolismul.

Ce produse trebuie incluse sau excluse imediat din meniu pentru ca sodiul primit cu alimentele să fie minim?

În primul rând, sunt interzise următoarele alimente și produse:

  • Afumăturile, murăturile și marinadele.
  • Alimentele prăjite.
  • Produsele de patiserie și cofetărie.
  • Anumite crupe.
  • Cartofii.
  • Toate snack-urile sărate.
  • Cașcavalul sărat, peștele sărat și alte produse.

Produse recomandat în timpul dietei fără sare:

  • Carne și pește slab.
  • Legume fără sare.
  • Ouă.
  • Produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi.
  • Fructe și fructe de pădure.

În cazul acestei diete trebuie să consumați cel puțin 2 litri de apă pură pe zi și să luați până la 6 mese zilnic, cu porții mici. Dieta fără sare permite pierderea câtorva kilograme în decurs de 2-3 săptămâni.

Dezavantajele dietei

Dacă excludeți complet sarea din meniu pentru o perioadă îndelungată, puteți dăuna organismului. Dieta hiposodică este indicată pentru persoanele cu tensiune arterială crescută și greutate excesivă ca urmare a edemelor. Dacă adoptați o astfel de dietă în lipsa acestor probleme, vă puteți prejudicia sănătatea.

Minusurile dietei fără sare:

  • Dacă reveniți la consumul excesiv de sare, edemele și greutatea în exces vor reveni.
  • Dieta hiposodică nu poate fi urmată timp îndelungat. Perioada optimă este de 2-3 săptămâni.
  • Insuficiența de sodiu provoacă probleme cu reglarea acizilor folositori în organism.
  • Pot apărea disfuncții ale echilibrului de apă în organism.
  • Uneori deficitul de sodiu poate duce la infarct și atac cerebral.

În caz de înrăutățire a stării de sănătate, adresați-vă medicului. Este preferabil să consumați sare în cantitățile recomandate, fără a adopta diete hiposodice pentru perioade îndelungate. Găsiți mai bine mijlocul de aur. O variantă de alternativă – înlocuiți sarea obișnuită cu sarea de mare. Aceasta conține mai puțin sodiu, în schimb are multe alte microelemente folositoare.

Sfaturi utile

Pentru a evita edemele și a normaliza cantitatea de sodiu în organism, respectați următoarele reguli:

  • Sărați bucatele la sfârșit. Puneți cât mai puțină sare, obișnuind treptat receptorii limbii cu alimente mai puțin sărate.
  • Excludeți cele mai dăunătoare produse: afumăturile, murăturile și marinadele.
  • Nu consumați pește sărat.
  • Limitați conservele și semifabricatele în meniu.
  • Excludeți chipsurile, pesmeții condimentați, arahidele și alte snack-uri sărate.

Concluzii

Înainte de a adopta o dietă fără sare, consultați obligatoriu medicul. Varianta optimă este mijlocul de aur – consumul rațional al sării. 10-12 grame pe zi sunt suficiente. Dieta hiposodică nu este una de durată. Mai bine încercați să preveniți apariția edemelor. Aceste principii simple vă vor ajuta să mențineți echilibrul de apă și sare în organism și să nu suferiți din cauza edemelor.

Sursa

Discuții