Aquaterra

Articole

1637

Creșterea în greutate în perioada premenstruală: normal sau nu?

Este o lume dură, dură … De parcă am avea puține neplăceri în timpul zilelor critice, în perioada premenstruală mai acumulăm câteva kilograme. E un fenomen normal? Ce se întâmplă?

Ce să întâmplă de vă sculați cu câteva kilograme în plus?

Da, este normală acumularea câtorva kilograme în timpul perioadei critice, de fapt, acest fenomen se numește oscilații de greutate, nu îngrășare. Kilogramele vor dispărea odată cu începerea unui nou  ciclu. Oscilarea este cauzată de schimbările hormonale, legate de schimbarea fazei, de aceea kilogramele vin și pleacă nu știu unde.

Acest fenomen se manifestă diferit la femei. În literatura de specialitate nu se acordă prea multă atenție acestei probleme. Se menționează despre o creștere în greutate până la o jumătate de kg. Dar unele femei se plâng că acumulează mai multe kilograme  înainte de ciclu și slăbesc până la trei kilograme. Totul depinde de particularitățile organismului.   

Dacă respectați același regim de alimentare și activitate fizică și deodată cântarul  vă arată câteva kilograme în plus, nu vă speriați. Țineți minte că de aceste kilograme este responsabil progesteronul, a cărui producere crește în această perioadă. Acumularea  nesemnificativă se observă în perioada ovulației.  

De unde apar aceste kilograme

Apa! Din cauza schimbărilor hormonale, înainte de ciclu, aceasta  nu se elimină din organism. Este  reținută de substanțele pe care le poftim cel mai mult în perioada premenstruală: sarea, zahărul și cofeina. 

În perioada premenstruală scad puterile, de aceea crește pofta de  sărat, de mai multă cafea și scade dorința de a face sport. Irascibilitatea și senzația de disconfort stimulează pofta de ceva gustos,  ca o consolare: sau chipsuri crocante, sau  o cutie cu prăjituri, deși înțelegem că nu sunt folositoare. 

Mai este vorba și despre un factor psihologic precum nemulțumirea. În perioada premenstruală ne uităm în oglindă și exclamăm „Doamne, cât sunt de grasă sunt!”. Ginecologii au observat că situația este caracteristic multor persoane anume la sfârșitul ciclului. Acuzarea de îngrășare, dacă nu corespunde realității, este legată de atitudinea autocritică.  Încă o cauză a îngrășării sunt constipațiile. Progesteronul influențează negativ asupra intestinului. De aceea multe dintre femei  se confruntă  cu probleme de tranzit înainte de ciclu. Astfel apare senzația de balonare și greutate în stomac.

Ce puteți face?

Dacă suferiți de aceste simptome, iar calendarul arată că vă aflați în perioada premenstruală: să știți că nu  sunteți unica. Majoritatea femeilor suferă de așa ceva. Încetați să vă cântăriți în fiecare oră: în timpul ciclului  totul va reveni la normal.

Aveți grijă de cantitatea de zahăr, sare și cofeină  pe care o consumați, dar și aceasta poate fi inutil. Organismul femeii  este o construcție complexă. În aceleași condiții (adică nu veți consuma tort la cină), kilogramele vor dispărea de la sine. Nicidecum nu renunțați la plăcerea de a bea apă!  Chiar dacă veți bea mai puțină apă, oricum se va  reține în organism.

Dacă acest fenomen vă deranjează prea tare sau dacă nu pierdeți kilogramele acumulate în perioada premenstruală, mergeți la medic  pentru a vedea care este problema. 

Sursa

Discuții