Tartonii

Articole

1582

Paella cu fructe de mare

Paella este o rețetă tradițională spaniolă. În Spania există câteva zeci de variante de pregătire a acestui fel de mâncare, care se deosebesc destul de mult între ele în ceea ce privește rețeta și modul de preparare. Comune pentru toate rețetele sunt orezul, șofranul și tigaia mare numită paella (sau paellera). Restul ingredientelor pot varia în funcție de zona în care este pregătită paella.

MOD DE PREPARARE

1. Curățați și filetați peștele (bibanul de mare), tăiați-l bucățele egale și prăjiți-l ușor într-o tigaie încălzită cu puțin ulei. Puneți pe o farfurie și acoperiți cu o folie de aluminiu.

2. Din capuri, cozi și oase fierbeți un bulion (~ 750 ml), adăugând tulpina de țelină, coriandrul și pătrunjelul. Sărați după gust, strecurați.

3. Decongelați creveții în frigider, curățați-l. Carapacele și capurile prăjiți-le în unt până capătă o culoare roz, turnați apă (~ 300 ml) și vin alb de masă (~ 100 ml), sărați după gust, fierbeți până lichidul se evaporă pe jumătate, strecurați. Feți obține un bulion aromat și concentrat de creveți, aproximativ 150-200 ml.

4. Prăjiți creveți în ulei până capătă culoarea roz, acoperiți-i cu o folie de aluminiu. Decongelați în frigider cocktailul de fructe de mare, scurgeți lichidul în exces, încălziți într-o tigaie cu puțin ulei.

5. Turnați apă sau bulion peste șofran, lăsați să se infuzeze. Blanșați câteva minute roșiile în apă fierbinte, curățați-le de coajă și mărunțiți-le. Tăiați cubulețe ceapa și ardeiul gras roșu, prăjiți în ulei până când ceapa devine transparentă, la sfârșit adăugați usturoiul și căliți încă vreo două minute.

6. Gătiți paella într-o tigaie largă, cu fundul și pereții groși. Turnați orezul, prăjiți câteva minute, amestecând periodic, ca acesta se îmbibe uleiul și să se încălzească. Adăugați mazărea verde, amestecați. Presărați cu oregano și fulgi de ardei chili.

7. Amestecați bulionul de pește și cel de creveți, adăugați roșiile pasate. Turnați această compoziție peste orez, lichidul ar trebui să îl acopere în totalitate. La început gătiți 5-7 minute la foc iute, apoi adăugați peștele, cocktailul de fructe de mare, creveții, roșiile cherry, reduceți focul la minimum și fierbeți încă 15 minute, fără a amesteca.

8. La sfârșit puteți înteți focul pentru câteva minute, ca să obțineți pe fund o crustă rumenă. Închideți aragazul, acoperiți tigaia cu un prosop sau o hârtie (nu cu capacul!) și lăsați 10 minute. Presărați cu pătrunjel și coriandru. Serviți direct din tigaie, decorând cu feliuțe de lămâie.

Sursa

Discuții