Tartonii

Articole

1652

Stollen de portocale cu migdale

Stollen-ul este unul dintre cele mai cunoscute deserturi nemţeşti, pregătit special cu ocazia Crăciunului. Procesul de preparare este destul de îndelungat şi complicat, însă şi rezultatul este pe măsură.

MOD DE PREPARARE

1. Clătiţi şi uscaţi stafidele. Amestecaţi-le cu migdalele, coaja zaharisită de portocale, turnaţi peste ele lichiorul şi sucul de lămâie, lăsaţi să se pătrundă timp de 8 ore.

2. Încălziţi laptele, adăugaţi drojdia mărunţită, 1 lingură de zahăr şi jumătate din cantitatea de făină. Lăsaţi să dospească 20 de minute.

3. Daţi printr-o răzătoare mică coaja de portocale. Bateţi untul cu zahărul, ouăle, sarea, extractul de vanilie şi migdale, coaja de portocale şi mirodeniile. Adăugaţi plămădeala şi restul de făină şi frământaţi aluatul. Lăsaţi 1,5 ore să crească.

4. Adăugaţi în aluatul plămădit migdalele, stafidele şi coaja uscată împreună cu lichidul rămas şi frământaţi pe suprafaţa de lucru presărată cu făină.

5. Împărţiţi aluatul în 4 părţi. Puneţi aluatul pe suprafaţa de lucru presărată cu făină, formaţi o franzelă ovală. Cu sucitorul sau palma turtiţi puţin aluatul, împărţind franzela în două părţi inegale: de 2/3 şi 1/3. Înveliţi bucata mică în cea mare, conferind stollen-ului forma unui bebeluş înfăşat.

6. Puneţi câte doi cozonaci pe tavă, acoperiţi cu un prosop şi lăsaţi pentru 40 de minute. Încălziţi cuptorul la 180 °С. Puneţi prima tavă şi coaceţi 45-50 de minute, până este gata. Dacă coaja cozonacilor se rumeneşte prea repede, acoperiţi-i cu hârtie de copt umezită. Coaceţi la fel a doua tavă.

7. Pentru topping topiţi la foc mic untul. Ungeţi cu unt cozonacii fierbinţi şi presăraţi-i din abundenţă cu zahăr pudră.

8. Înveliţi cozonacii în hârtie de pergament, apoi în folie de aluminiu şi lăsaţi-i 1-2 săptămâni într-un loc întunecos, să se „coacă”.

Sursa

Spune prietenilor
Articole similare
Discuții