Extramed

Articole

3318

Meniul de Revelion pentru graviduțe: bucatele interzise

Chiar și acei dintre noi cărora nu le prea place să mănânce încearcă să facă meniul de Revelion un pic mai deosebit. În zilele de sărbătoare avem poftă de tot felul de delicatese, care mai de care mai ciudate, mai gustoase şi mai rafinate – însă multe dintre ele sunt inadmisibile pentru femeile gravide.

Multe dintre bucatele enumerate mai jos nu ni se par periculoase, pentru că le-am încercat de sute de ori. Însă odată cu instalarea sarcinii, viitoarele mămici trebuie să fie mai atente.

Delicatesele de peşte

Specialiştii recomandă viitoarelor mămici să consume câte 2 porţii de peşte pe săptămână – peştele de mare şi de râu este bogat în proteine, acizi graşi folositori Omega-3 şi vitamina D. Însă unele specii de peşte, considerate delicatese, conţin prea mult fosfor, care, în concentraţii mari, poate dăuna micuţului, precum şi mercur şi reziduuri de metale.

La aceste „specii interzise” se referă cele exotice: peşte-sabie, macrou uriaş şi rechin.

Vă puteţi permite: peştele-sabie poate fi înlocuit cu alte specii de peşte, mai puţin exotice, dar nu mai puţin gustoase – somon şi ton.

Caşcavaluri moi

Felurile nobile şi alese de caşcaval, de exemplu brie, camembert, dorblu, roquefort şi feta, poate fi periculoase pentru viitoarea mamă. Aceste caşcavaluri se produc prin metoda pasteurizării, dar nu fierberii, ca, de exemplu, caşcavalul tare, iar această metodă este mai puţin eficientă în distrugerea bacteriilor. Specialiştii ne atenţionează că în caşcavalurile pasteurizate se poate dezvolta o bacterie periculoasă pentru gravide, Listeria, care poate afecta grav sănătatea viitorului copil.

Vă puteţi permite: orice feluri de caşcaval tare, aşa ca parmezanul, gouda, cheddar.

Delicatese de carne

În primul rând, viitoarea mamă trebuie să excludă orice feluri de carne crude, de exemplu carpaccio, stroganina şi steak în sânge. Multe bacterii şi microbi patogeni se simt foarte bine în carnea crudă, iar viitoarea mamă nu are dreptul să rişte şi să lase totul în seama imunităţii sale fragile.

Trebuie să fiţi atente şi în privinţa şuncii, cârnăciorilor, pateurilor proaspete. Dacă aceste produse se păstrează, după despachetare, mai mult de o zi, există riscul ca în ele să se dezvolte bacterii patogene.

Vă puteţi permite: carne bine coaptă, înăbuşită sau prăjită pe grătar.

Sushi  

Oaspete nelipsit din meniurile petrecerilor corporatiste şi evenimentelor festive, sushi este un alt aliment care trebuie să o pună în gardă pe viitoarea mamă. Toţi ştiu că sushi se fac din peşte crud, iar peştele crud poate deveni o cauză a intoxicărilor şi infectării cu paraziţi.

Vă puteţi permite: înlocuiţi fructele de mare cu produse vegetariene, iar pentru role folosiţi castraveţi, avocado sau alge.

Ouă crude

Unele sosuri, dressing-uri şi deserturi conţin ouă crude: de exemplu, sosul adevărat pentru salata Cezar, maioneza de casă, gogol-mogol de cafea şi rafinatul desert italian tiramisu.

În majoritatea cazurilor acest ingredient poate fi înlocuit, însă – dacă nu dumneavoastră controlaţi procesul de preparare – este mai bine să nu riscaţi – oule pot fi infectate cu Salmonella, care este omorâtă doar la prelucrarea termică.

Vă puteţi permite: oricare dintre aceste feluri, în care ouăle au fost înlocuite cu smântână sau frişcă.

Sursa

Discuții