Viusid

Articole

1932

20 de lucruri pe care le poţi arunca chiar acum şi de care nu o să-ţi pară rău niciodată

Aţi obosit de dezordine şi lucruri inutile? V-am pregătit o listă de lucruri de care sigur nu aveţi nevoie. Nu aşteptaţi anul nou, primăvara sau reparaţia! Începeţi chiar acum!

Umeraşele de la curăţătorie

Credeţi că sunt comode şi nu ocupă prea mult loc în dulap? Nu, ele sunt prea subţiri şi cu timpul deformează ţesăturile. Nu păstraţi hainele pe ele.

Produsele cosmetice expirate sau care nu vi se potrivesc

Vă pare rău să aruncaţi umbrele verzi pe care vi le-a dăruit o prietenă de 8 Martie? Dar nu le-aţi folosit niciodată, nu-i aşa? Fiţi sigură că nici de acum încolo nu le veţi folosi. În plus, produsele cosmetice au termen de păstrare, de regulă 3 ani. Dacă termenul a expirat, folosirea lor poate fi chiar periculoasă. Aşa că aruncaţi imediat toate cutiuţele, borcănaşele şi tuburile care se prăfuiesc de ani de zile prin camera de baie.

Accesoriile ieşite din modă

Credeţi că va veni o zi în care veţi cumpăra o rochie nouă şi aceasta, ca prin minune, se va potrivi la mărgelele din scoici cumpărate pe litoral cu un sfert de secol în urmă? Nu va veni. Dacă nu le purtaţi acum, înseamnă că nu vă plac, iar accesoriile nereuşite nu merită să fie păstrate.

Revistele

Eliberaţi apartamentul de kilogramele în plus. În sensul direct al cuvântului. Apropo, şi de praf. Nu trebuie să speraţi că, într-o seară, aşezată comod într-un fotoliu, veţi lua o revistă şi o veţi răsfoi în voie. Aceasta nu se va întâmpla niciodată. Doar staţi la calculator acum, nu-i aşa­?

Ciorapii

Toţi au în sertare ciorapi şi şosete care şi-au pierdut perechea. S-a întâmplat asta cu două luni în urmă? Înseamnă că nu îi veţi mai găsi niciodată. Tot ce a fost în coşul de rufe, aţi spălat deja. Oare unde se pierd? Şi, apropo, nici şosetele găurite, nici colanţii rupţi nu sunt demni să ocupe loc în dulap. Aruncaţi-i fără milă.

Rămăşiţele de vopsea şi alte materiale de construcţii

Au rămas după ce aţi făcut reparaţie sau alte redecorări, când visaţi să revopsiţi poliţele sau picioarele vechiului scaun? Şansele că materialele de finisaj vechi vă vor mai prinde bine vreodată sunt minime. În plus, compoziţia şi culoarea vopselii se schimbă, iar cleiurile şi gleturile se îngroaşă.

Lenjeria intimă veche

Chiloţii şi sutienele întinse şi deformate nu vă vor mai sublinia coapsele şi bustul niciodată. Termenul mediu de viaţă al lenjeriei intime este de 2-2,5 ani, nu mai mult. Uitaţi şi de scuzele de genul: le port doar acasă sau când plimb câinele.

Mirodeniile

Termenul de păstrare a mirodeniilor este un pic mai mare de 1 an. Cu timpul ele îşi pierd aroma, se învechesc. Dacă aţi observat că folosiţi rar un condiment, nu îl cumpăraţi deloc sau cumpăraţi-l în cantităţi mai mici.

Electrocasnicele vechi

Nu aţi scăpat încă de magnetofoane şi casete video, discuri piratate cu filme, vechiul monitor şi telefoanele mobile din secolul trecut? Poate vreţi să le daţi la un magazin de consignaţie? Dacă nu, ce mai aşteptaţi?

Periuţele de dinţi şi bureţii

Da, acestea trebuie uneori înlocuite. Periuţa de dinţi – la fiecare trei luni, iar buretele – cel puţin o dată la jumătate de an. În caz contrar, ele adună bacterii şi devin nu doar inutile, ci chiar dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

…şi bureţii pentru vase

Cel puţin o dată pe lună sau chiar mai des. O dată pe săptămână buretele de vase trebuie dezinfectată. O puteţi face punând buretele în cuptorul cu microunde cu bicarbonat.

Prosoapele (şi cele de bucătărie)

Termenul lor de viaţă este de maximum doi ani. După aceea, luaţi altele, în special dacă le-aţi folosit des. Dulapul dumneavoastră este sigur plin de prosoape de rezervă, care îşi aşteaptă de mult rândul. Apropo, multe adăposturi pentru animale iau cu plăcere prosoape vechi, folosindu-le ca aşternuturi.

Pernele

Imaginaţi-vă că, zi de zi, în decurs de 8 ore, capul şi faţa dumneavoastră se ating de pernă. Iar acum gândiţi-vă câte bacterii s-au acumulat pe aceasta? Cât de bine susţine gâtul şi capul, cât de comodă este? Dacă a venit timpul să o aruncaţi, nu vă pară rău. Nu este vorba despre risipă, ci despre grijă pentru sănătatea proprie. Apropo, specialiştii recomandă înlocuirea pernei la fiecare doi ani.

Jucăriile

Dacă s-au stricat, sperăm că le aruncaţi fără păreri de rău. Aveţi şi dintre cele pe care copilul dumneavoastră nu le acceptă şi nu le foloseşte? De ce le păstraţi? Aruncaţi-le cu încredere! Micuţul nici nu îşi va aminti de ele. Dacă vă pare rău să le aruncaţi, oferiţi-le cuiva sau duceţi-le pe terenul de joacă.

Becurile vechi şi bateriile

De ce nu le-aţi aruncat până acum? Ele sunt absolut inutile.

Medicamentele

Când aţi verificat trusa de medicamente ultima dată? Suntem siguri că cel puţin o treime dintre medicamentele dumneavoastră au termenul de valabilitate expirat. Verificaţi data de pe ambalaj şi aruncaţi produsele pe care nu le veţi putea administra niciodată.

Conservele

Credeţi că le puteţi păstra zeci de ani? Greşit! Majoritatea – cel mult 2 ani. Aşa că verificaţi datele de pe cutii.

Containerele alimentare

Aţi cumpărat un set de cutii de plastic, dar folosiţi doar 2 obiecte din 10 pentru că restul sunt practic identice? Mai bine dăruiţi-le cunoscuţilor, iar dacă nimeni nu are nevoie de ele, aruncaţi-le. Şi, de acum înainte, nu mai cumpăraţi seturi. Ele conţin întotdeauna şi lucruri inutile.

Resturile de mâncare care au mai mult de 5 zile

DA!

Şi, în sfârşit, tot ce nu vă place

Dacă nu vă place un anumit obiect, nu vă este scump, nu îl folosiţi niciodată, nu aveţi amintiri legate de el – nu are rost să îl păstraţi. Cadourile nereuşite şi suvenirurile, hainele şi încălţămintea care nu vi se potriveşte, parfumurile care vă sunt neplăcute, vasele din care nu a mâncat nimeni niciodată, aparatele pe care nimeni nu le-a folosit. Într-un cuvânt, nimic din ceea ce nu vă aduce bucurie nu trebuie să se afle în casa dumneavoastră! 

Sursa

Discuții