Aquaterra

Articole

2159

7 cauze neaşteptate ale oboselii

Oboseala, somnolenţa şi slăbiciunea sunt însoţitorii dumneavoastră permanenţi? Iar cauza nu este lipsa de somn? Există astfel de stări de epuizare totală, când ziua trece ca prin vis, iar noi ne simţim de parcă am fi de vată. Dacă o astfel de oboseală cronică vă însoţeşte zi de zi, este timpul să căutaţi cauzele posibile.

Insuficienţa de apă

Somnolenţa şi oboseala pot apărea din cauză că organismul nu primeşte suficientă apă. Cercetările în domeniul sănătăţii feminine au arătat că, în caz de deshidratare, creierul trimite organismului impulsuri pe care acesta le resimte ca epuizare şi scădere a tonusului vital. De aceea consumaţi cel puţi 1-1,5 litri de apă pe zi.

Insuficienţa de vitamine

Dacă organismul primeşte o cantitate insuficientă de vitamine, aceasta poate fi cauza oboselii şi slăbiciunii fizice. În principal este vorba despre vitamina B12, al cărei deficit reduce cantitatea de oxigen în sânge. Aceasta influenţează nemijlocit asupra stării de sănătate. Vitamina B12 este prezentă în produsele de origine animală. Tocmai din această cauză problema epuizării cronice este cunoscută în special vegetarienii, precum şi celor respectă anumite restricţii alimentare. Dacă urmaţi o dietă, completaţi obligatoriu insuficienţa de vitamine prin suplimente alimentare, de altfel oboseala cronică este asigurată.

Stresul

Stresurile frecvente sau cronice nu conduc doar la slăbiciune fizică şi reducerea capacităţii de muncă, ci şi pot cauza diverse boli. Nu ne putem controla starea emoţională, însă putem încerca să nu exagerăm proporţiile diverselor probleme şi deziluzii. Pur şi simplu trebuie să ne oprim şi să ne calmăm atunci când emoţiile sunt prea puternice. O astfel de explozie emoţională conduce întotdeauna la o pierdere de energie, iar apoi la stres. Iar după un stres sistemul nervos şi organismul în general se restabilesc destul de greu. Ca urmare, schimbaţi-vă atitudinea faţă de tot ce se întâmplă.  

Deficitul de fier

Anemia caracterizată prin deficit de fier conduce la oboseală cronică, din cauza insuficienţei de oxigen în organism. Această problemă afectează în special vegetarienii, persoanele cu boli ale glandei tiroide, ale sistemului gastrointestinal, precum şi femeile care administrează pilule contraceptive sau au menstruaţii dureroase şi abundente. Dacă aveţi astfel de probleme, este mai bine să vă adresaţi unui medic.

Insuficienţa de efort fizic

Modul de viaţă sedentar se poate solda cu stări de apatie, scădere a tonusului vital şi oboseală frecventă. Abordaţi un alt stil de viaţă, mai activ, şi problema va fi rezolvată.

Prea mult sport

Pe de altă parte, nu este bine nici să vă suprasolicitaţi organismul cu exerciţii fizice. Antrenamentele intensive şi activitatea crescută extenuează şi ele. Dacă trebuie să creşteţi eforturile, faceţi-o treptat, obişnuind organismul cu noul ritm.

Bolile sistemului genital feminin

Femeile care suferă de candidoză, cistită şi alte boli ale sistemului urinar acuză deseori o stare de epuizare şi rău general. Acesta este modul în care organismul semnalizează că există anumite probleme ce trebuie rezolvate urgent.

Sursa

Discuții