Viusid

Articole

2747

Mămico, închide telefonul!

Smartphone-urile au făcut viața în timpul concediului de maternitate mult mai interesantă. Putem face chat cu prietenele, răsfoi forumurile, efectua cumpărături și chiar munci – toate fără a abandona educația micuțului. Sau totuși o abandonăm? Pentru că atunci când ne cufundăm privirea în monitor, nu doar achiziționăm, ci și pierdem – după cum s-a stabilit, „internet-mămicile” au o serie de probleme.

Unde sunt? Cine sunt?

Să vorbească cu prietena la telefon, să supravegheze bebelușul care merge de-a bușilea, să scrie un articol și totodată să nu uite de supa care fierbe pe aragaz – mamele moderne s-au obișnuit să facă mai multe treburi concomitent. Numărul acestora ar putea fi mult mai mic dacă nu ar merge netul. Dar, cât timp wi-fi-ul funcționează, vrei să le faci pe toate. Pe de o parte, este bine: femeia, deși este în concediu de maternitate, se simte utilă și împlinită. Pe de altă parte, făcând câteva treburi concomitent, ea nu face nimic cu adevărat, nu se consacră în totalitate niciunei activități. Da, ea și lucrează, și se ocupă de casă, și copilul crește sub ochii ei. Dar atenția se disipă, iar mama se obosește mai mult trecând de la o sarcină la alta, ea pierde mult timp și face multe greșeli. Și e bine dacă vorbim despre greșeli în articolul publicat sau supa dată în foc, și nu despre copilul care și-a tras ceva greu peste cap…

Mămico, ești cu mine?

Pentru copii este important să simtă alături o persoană adultă. O persoană care se ocupă de ei și în care pot avea încredere. Doar așa micuțul se simte protejat și sigur de sine. Dar dacă adultul parcă este alături, numai că privirea lui este orientată în altă direcție, zâmbește, scrie ceva și nici nu observă omulețul de lângă el, care așteaptă atenție? În acest caz copilul rămâne unul la unul cu singurătatea sa și cu fricile sale. El vede că mama preferă un obiect de plastic, și nu pe el, și începe să fie gelos. Ce să facem? Atunci când suntem cu copilul acasă trebuie să stabilim anumite perioade de timp când renunțăm la telefon și internet și ne consacrăm în întregime micuțului.

Ce este mai bine?

Internetul ne oferă mereu o alegere: ce scutece să cumpărăm? De la ce magazin? Asta oferă reduceri, dar celălalt adaugă bonusuri pe card… Pentru a găsi cea mai bună ofertă, începem să căutăm, consumând timp prețios. Dar aceasta este o muncă grea, care aduce, în plus, dubii și neliniște. Dubii că am făcut alegerea corectă. Neliniște că banii nu ajung, pentru că întotdeauna există ceva mai bun și mai scump, lucruri pe care nu ni le putem permite.

Mai vreau!

Nu degeaba internetul a fost numit rețea – el ne absoarbe cu o viteză nebună. Faci o cumpărătură și mai vrei, mai ales că totul este la îndemână: dai un clic și treaba este rezolvată! Avem o stare de euforie de la cumpărăturile online și, chiar dacă atunci când cumpărătura ne este livrată, bucuria este mult mai mică, revenim iarăși și iarăși la internet-magazine. Acolo ne simțim bine și liniștit, ne rupem de realitate. Suntem dependenți. Nu ne putem rupe, niciodată nu ne vom sătura. Ce să facem? Să începem a ne controla, să ne deconectăm de la rețea și să ne consacrăm comunicării reale cu cei de lângă noi!

Sursa

Discuții