Extramed

Articole

4332

Ce să faci ca să rămâi gravidă: 6 sfaturi pentru o concepție rapidă

Cuplurile care reușesc să conceapă un copil din prima încercare sunt cu adevărat norocoase. Problema este că, nici măcar în cazul unei femei tinere și sănătoase, ovarele nu produc în fiecare lună câte un ovul pregătit să fie fecundat. Adăugați diverșii factori negativi, de exemplu condițiile mediului înconjurător, eforturile fizice, stresul, emoțiile, obiceiurile nocive, alimentația incorectă… Nu este de mirare că multe cupluri nu reușesc să conceapă un copil timp destul de îndelungat – de la 6 luni până la 1 an. Astăzi vă vom învăța ce să faceți ca să rămâneți însărcinată. Da, este vorba, în primul rând, despre femei. Așadar, luaţi aminte!

Urmăriți ovulația

Dacă planificați să rămâneți însărcinată, urmăriți regularitatea ciclului menstrual. Uneori, menstruația neregulată vorbește despre modificări hormonale și reducerea fertilității. Examenele ulterioare pot arăta lipsa ovulației.

Despre ovulație ne vorbesc astfel de simptome ca: ridicarea temperaturii bazale, modificarea consistenței și culorii eliminărilor cervicale, apariția unor dureri uşoare în partea de jos a abdomenului. Ovulația poate fi determinată cu ajutorul unor teste speciale sau în cabinetul medicului ginecolog. Acest proces influențează asupra nivelului de hormoni în urină, de aceea dacă rezultatele sunt negative pe parcursul a trei luni consecutive, adresați-vă unui specialist. Este posibil ca aceasta să fie o particularitate individuală (o modificare prea slabă a fondului hormonal, nedetectată de indicatorii din test), dar este mai bine să beneficiați de o consultație medicală.  

Mențineți greutatea în normă

Acesta este, probabil, unul dintre cele mai importante răspunsuri la întrebarea ce trebuie să faceți pentru a rămâne însărcinate. J. William Bates, specialist în reproducere, endocrinolog, profesor în ginecologie și obstetrică, a efectuat o serie de studii și a descoperit un model interesant. El încerca să demonstreze că greutatea în exces influențează negativ asupra fertilității femeii. Celulele adipoase contribuie la producerea și acumularea de estrogen – hormonul care o pregătește pe femeie pentru viitoarea sarcină. Dacă în organism există prea mult sau prea puțin estrogen, are loc o tulburare hormonală, iar șansa de concepție se reduce semnificativ.

El a urmărit 29 de femei slabe și 13 femei mai plinuțe. Toate sufereau de lipsa ovulației. Ați auzit, probabil, despre tabelele greutății ideale, în care sunt reflectați parametrii medii, normali pentru vârsta și înălțimea dumneavoastră. J. William a demonstrat că dacă greutatea femeii variază între 95 și 120% în raport cu acești indicatori ideali, probabilitatea concepției crește. Sub îndrumarea sa, 24 de tinere din prima categorie și 10 din cea de a doua au rămas însărcinate, dar pentru asta au fost nevoite să aibă grijă de silueta lor.

Elaborați un program optim de eforturi fizice

Din păcate, nu întotdeauna sportul influențează pozitiv asupra fertilității femeii. Pentru a rămâne însărcinată, femeia trebuie să renunțe la antrenamentele zilnice extenuante. Chiar și o oră de alergat sau înot pe zi declanșează mecanismul producerii în exces a endorfinei, care, asemenea morfinei, influențează asupra nivelului de prolactină, care, la rândul său, poate influența negativ asupra ovulației.

Însă pentru a rămâne însărcinată nu este nevoie să renunțați de tot la sport. Împreună cu medicul și instructorul, elaborați un program personalizat de antrenamente. Eforturile fizice moderate vor ajuta la menținerea greutății în limitele normale și la pregătirea organismului pentru sarcină.

Alegeți perioadele potrivite

Este posibil ca ambii parteneri să fie sănătoși și de succes, iar singurul lucru care vă împiedică să concepeți un copil este timpul pentru sex ales incorect. Tocmai de aceea specialiștii în reproducere recomandă utilizarea calendarelor de concepție. Ele sunt necesare pentru determinarea momentului de fertilitate maximă, cam pe la mijlocul ciclului menstrual.

De ce este atât de important să alegeți perioadele corecte? Pentru că un ovul trăiește, după ce a părăsit ovarul, timp de 12-24 de ore. Doar în această perioadă poate avea loc concepția.

Renunțați la spălăturile vaginale

Nivelul natural de pH în vagin este cel mai favorabil mediu pentru spermatozoizi. Tocmai de aceea viitoarea mamă trebuie să fie atentă la produsele pe care le folosește, precum și să renunțe la spălăturile vaginale. 

Aveți grijă ce beți – cafeina influențează negativ asupra probabilității de concepție

Unii specialiști afirmă – printre sfaturile referitoare la ceea ce trebuie și ce nu trebuie să facem pentru a rămâne însărcinate, reducerea cantității de cafeină ocupă una dintre pozițiile de frunte.

Sursa

Discuții