Viusid

Articole

1007

Circa 20 de mii de locuri sînt disponibile în colegiile și școlile profesionale din țară

Fiindcă s-a dat startul admiterii în liceele din țară, reprezentanții domeniului profesional și tehnic vin cu oferte atractive de studii pentru elevi.

Aproximativ 20 de mii de locuri sînt disponibile în colegiile și școlile profesionale din Moldova, informează NOI.md.

În cadrul unei conferințe, viceministrul Educației Cristina Boaghi a menționat că în prezent oferta profesională include 9600 de locuri la 80 de meserii, iar colegiile pun la dispoziția elevilor 9616 locuri la 89 de specialități. Școlile profesionale dispun de învățămînt dual, ceea ce înseamnă că studenții vor învăța doar 30% teorie și vor desfășura 70% practică în instituțiile de profil.

„Astăzi ne confruntăm cu lipsa de cadre în diferite domenii cheie ale economiei țării. Din acest motiv, cele mai solicitate profesii rămîn a fi cele de bucătar, cusătoreasă, brutar, electrogazosudor. Drumarii și cei din domeniul IT sînt cel mai bine plătiți, cu un salariu minim de cinci mii de lei”, a declarat Cristina Boaghi.

Mai mult decît atît, din acest an, în școlile profesionale au fost introduse noi specialități în domeniile IT, afaceri și administrare, inginerie, iar în colegii se vor regăsi cinci meserii noi. Pe lîngă faptul că elevii care vor opta pentru studii profesionale sau tehnice vor fi admiși în măsură de 90% la locuri bugetare, ei vor beneficia de un loc în cămin și o masă la prînz.

Sursa: NOI.md

Discuții