Extramed

Articole

3495

Nașterea la 40 de ani: 5 plusuri pentru femeie

Gravidele de peste 25 de ani sunt privite și acum, în secțiile de ginecologie și în maternități, cu puțin scepticism. Cu toate acestea, tot mai multe femei de peste 40 de ani devin mame. Care este cauza și cât de sigur este acest lucru?

Mama și-a făcut un rost în viață

La 20 de ani, de foarte multe ori tinerele se află la o răscruce. Să facă carieră sau să se căsătorească? Pe cine dintre admiratori să îl aleagă drept soț? Să plece la studii în străinătate sau să rămână în orașul natal? Toate acestea sunt mult mai interesante decât scutecele, biberoanele și jucăriile zornăitoare.

La 35-40 de ani femeile, de regulă, au încercat multe în viață și au înțeles de ce au nevoie. Și, mai important, de ce NU au nevoie. Ele pot să explice copilului, liniștit și cu încredere, ce este bine și ce este rău. Și să nu mai aibă regrete că, din cauza sarcinii, a renunțat la serviciul visurilor sale sau la o călătorie de voluntari în Africa.

Mama are grijă de sănătatea ei

La 20 de ani multe tinere nasc copii pentru că au rămas gravide din întâmplare. La 40 de ani femeile au înțeles necesitatea de a avea grijă de sănătatea proprie și sunt mai responsabile față de problemele concepției și ale sarcinii.

Cantitatea de ovule la femei este prestabilită, de aceea cu timpul numărul lor scade, iar calitatea se reduce. Însă acum există diagnosticul genetic preimplant, care permite depistarea, cu o probabilitate de 99%, a majorității patologiilor legate de vârstă nu doar în timpul sarcinii, ci și chiar înainte de instalarea acesteia. Este adevărat că acest lucru este posibil doar în cazul fertilizării extracorporale. De asemenea, acum este posibilă și crioconservarea materialului biologic. Dacă femeia planifică să nască un copil după 35-40 de ani, ea își poate conserva propriile ovule tinere din timp.

Mama are mai multe șanse să găsească un tată bun

La 18 ani, ne îndrăgostim de colegii de clasă pentru ochii lor verzi sau felul în care își poartă bretonul. La 35 sau 40 de ani, femeia, deseori cu experiențe de viață destul de triste, caută în bărbați lucruri mult mai importante pentru viața de familie. Se simte protejată cu acest bărbat? Ce șanse există ca el să îi rămână alături și la bine, dar și la rău? Corespund reprezentările lor despre week-endurile ideale, despre separarea obligațiilor?

În același timp, și băieții de ieri se plictisesc de libertate și mulți descoperă dorința şi necesitatea de a avea grijă de o familie. Când se întâlnesc doi astfel de oameni, șansele ca ei să trăiască „fericiți până la adânci bătrâneți” este mult mai mare.

Mama și-a construit o carieră

Desigur, este posibil să devii celebru după ieşirea la pensie sau să îți schimbi profesia la 40 de ani. Însă, oricum ai da, până la această vârstă majoritatea ating anumite culmi în profesia aleasă. Iar aceasta înseamnă că veniturile permit angajarea unei dădace, diversele cercuri de interese, meditații, călătorii în țări îndepărtate și interesante. Este foarte important să stai bine pe picioare și să pleci de la oficiu la timp, dacă acasă te așteaptă un copilaș. O tânără stagiară, care nu a reușit încă să își facă un nume, de regulă nu își poate permite acest lux.

Mama a învățat să nu fie superprotectoare

Se zice că niciodată nu există un moment potrivit pentru sarcină. Pur și simplu la un anumit moment femeia înțelege că toate fricile și dubiile sale nu sunt la fel de importante ca dorința de a deveni mamă. Că poate naște un copil și într-un apartament închiriat, și după o lună de la schimbarea serviciului, și chiar dacă nu este sigură că va rămâne împreună cu tatăl copilului. Iar atunci terciurile întinse pe frigider, părul mamei și motan îi provoacă zâmbet, dar nu iritare. Și asta, pentru că o astfel de femeie știe: curățenia și reprezentările proprii despre ce este corect nu sunt la fel de importante ca dragostea.

Sursa

Discuții