Medpark

Articole

2844

Fata tatei: 5 lucruri pe care orice tată trebuie să le facă pentru fiica sa

Descoperirea uimitoare că fetiţele nu prea seamănă cu băieţii îl aşteaptă pe un bărbat de două ori în viaţă. Prima dată, desigur, la vârsta pubertăţii. Aceasta este o traumă pe care unii nu o pot depăşi niciodată în viaţă. Iar a doua oară aceasta se întâmplă mult mai târziu, când bărbatul devine tată de fetiţă.

Întrebaţi orice tânăr tătic şi el vă va răspunde imediat că îşi imaginează foarte bine cum trebuie educat fiul. Dar ce să facă cu fiica? Aceste fetiţe! Sunt atât de capricioase şi bănuitoare, atât de drăgălaşe şi inexplicabile! Ce se întâmplă în căpşoarele lor? Ce să le povesteşti? Cum să te porţi când îşi arată colţişorii? Unde să te ascunzi când le cuprind istericalele pentru că au pierdut creionul roz, iar celelalte 47 de culori nu se potrivesc pentru desen?

În plus, ce îşi poate învăţa micuţa femeie acest bărbat adult, dar care nu a înţeles nici până acum ce îşi doresc aceste fiinţe ciudate de sex opus? De fapt, el o poate învăţa foarte multe. Iată 5 sfaturi pe care le dă un psiholog american taţilor care nu ştiu cum să îşi educe fiicele.

1. Spuneţi-i că este frumoasă, dar nu numai aceasta.

Nu înseamnă că este rău să îi spuneţi că e minunată. Din contra. Dar acesta nu trebuie să fie unicul complement pe care îl aude. Ea ar putea simţi că doar felul cum arată are importanţă. Lăudaţi-i inteligenţa, ingeniozitatea, imaginaţia, hărnicia şi puterea. Nu vă prefaceţi că exteriorul nu are importanţă, dar învăţaţi-o că omul „este întâlnit după haine, dar petrecut după minte”.

2. Reţineţi că modul în care vorbiţi despre femei va avea influenţă asupra fiicei dumneavoastră.

Ea va ţine cont de părerile dumneavoastră despre femei, indiferent dacă acestea sunt pozitive sau negative. Intenţionat sau nu, dumneavoastră formaţi viziunea ei despre ce înseamnă să fii femei şi cum trebuie bărbaţii să se poarte cu ele (adică şi cu ea). Vorbiţi pozitiv despre femei, dar fără linguşeli. Desigur, nu puteţi fi mereu bun, însă puteţi fi cel puţin respectuos şi educat. Şi nu uitaţi, toate acestea devin întreite când vine vorba despre mama ei.

3. Învăţai-o că ea are putere asupra corpului şi sexualităţii ei.

De mică, explicaţi-i că corpul ei îi aparţine. Când creşte puţin, învăţaţi-o că el nu poate fi folosit pentru a cuceri dragostea şi recunoştinţa sau pentru a manipula oamenii. Învăţaţi-o că sexul este frumos, însă este dreptul ei să aleagă dacă face sau nu dragoste. Permiteţi-i să vorbească cu dumneavoastră despre sex fără vină şi ruşine, dar lăsaţi şi lucruri pe care ea să le vorbească cu alţi oameni.

4. Povestiţi-i despre atractivitatea masculină fără frică şi ameninţări.

Este foarte tentant să povesteşti prinţesei tale că băieţii sunt răi, sexul nu e bun şi toţi vor de la ea un singur lucru… Însă în ultimii aproximativ 50 de ani această tactică de educaţie sexuală s-a dovedit a fi lipsită de sens. Fiica dumneavoastră fie va creşte cu ideea că bărbaţii sunt nişte personaje negative, fie se va convinge într-o zi că părinţii au minţit-o. Mai bine învăţaţi-o că şi băieţii, şi fetiţele merită respect. 

5. Permiteţi-i să fie feminină, dacă vrea, dar nu îi impuneţi tot ce consideraţi că este pentru fetiţe, dacă ea nu vrea acest lucru.

Permiteţi-i să îmbrace rochiţe când vrea, dar nu îi cereţi acest lucru. Nu îi cumpăraţi toate lucrurile roz, dacă ea nu este înnebunită după această culoare. Şi dacă îl preferă pe Spiderman, de ce nu? Ajutaţi-o să îşi formeze gusturile, nu i le impuneţi. 

Sursa

Discuții