Aquaterra

Articole

1597

Tendințe: în modă au intrat imprimeurile marmură

Hainele, gențile și accesoriile parcă cioplite în piatră își fac loc, anul acesta, pe podium. Nici nu știm dacă trebuie să ne bucurăm sau să ne întristăm că Gorgona Medusa a dispărut demult: îi arăţi o rochie sau o pereche de adidaşi, iar obiectul devine dintr-odată ultramodern. Cel mai important este să nu uităm să ne punem ochelarii, în ramă cu print marmură, desigur.

Hainele

În îndepărtatul an 2013, Alexander Wang, directorul artistic al brandului Balenciaga, a creat o colecţie – de o frumuseţe rară – de ţinute cu imprimeuri marmură. Oricât ar fi de mirare, nu existau foarte multe printuri caracteristice, în schimb Wang a folosit tehnica craquelé (glazurat), facturi complexe şi a combinat stofele în aşa fel încât părea că pe podium merg nişte sculpturi care au prins viaţă. Şi anul acesta colecţiile Balenciaga au articole „marmorate”, care se privesc la fel de actual şi interesant ca şi în 2013.

Articolele cu printuri marmură este mai bine să le combinaţi cu încălţăminte şi accesorii discrete, într-o singură culoare; optaţi pentru negru, alb sau culoarea nude. Cu condiţia selectării corecte a detaliilor, cu siguranţă nu veţi evita comparațiile cu sculpturile de marmură ale lui Rodin sau Michelangelo.

Încălţămintea

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au apreciat înalt marmura şi au învăţat să imite modelele şi desenul acesteia. Astfel, în Japonia, tehnica suminagashi, sau „cerneluri plutitoare” este cunoscută din secolul XII, în Turcia, unde era numită „arta de creare a norilor” – din secolul XV, iar în Franţa această direcţie a devenit populară în secolul XVII. În zilele noastre desenele tip marmură nu şi-au pierdut valoarea şi arată foarte nobil şi rafinat chiar şi pe adidaşi.

Este păcat să purtaţi această frumuseţe la sală sau să o combinaţi cu blugii. Încălţăminte „marmură” va completa perfect pantalonii pană de culoare neagră, rochiile tip cămaşă de culoare albă, iar sandalele cu cataramă marmorată se vor privi stilat cu o rochie neagră.

Bijuteriile

Trendurile în materie de bijuterii sunt un fenomen destul de amuzant: designerii sunt cuprinşi de dragoste ba faţă de minimalism, ba faţă de strălucire şi lux în toate manifestările acestuia. În cazul printurilor marmură, brandurile parcă s-au sfătuit să manifeste discreţie şi rezervare, şi bine au făcut. Fisurile elegante ale marmurei se privesc spectaculos în special cu lănţişoarele subţiri din aur şi argint. Aceste obiecte trebuie purtate în set cu alte bijuterii. Factura marmurei este foarte nobilă şi se combină cu uşurinţă cu orice bijuterii şi accesorii. 

Accesoriile

Desenul frumos, natural al marmurei oferă un câmp larg pentru experimentare. Din depărtare el aminteşte de solzii şarpelui sau de vopseaua stropită expresiv, sau chiar de nişte flori minuscule. Ca în copilărie, când trebuia să privim nişte desene stranii şi să găsim obiectele ascunse. Ornamentele marmură sunt perfecte pe cadranele ceasurilor, rucsacuri şi, în special, pe batistele de mătase.

Ochelarii

Şi în lumea ochelarilor există trenduri, care se extind nu doar asupra formei (aici totul este mai mult sau mai puţin stabil), dar şi asupra aspectului exterior şi diverselor elemente decorative. Astfel, în sezonul de primăvară-vară, unul dintre favoriţii indiscutabili este modelul tip marmură. S-ar putea ca modelele prezentate să vă pară grele, dar cântăresc ele cam cât o pană. Este interesant că de cele mai multe ori ornamentul marmură este folosit pe ochelarii de forma „ochilor de pisică”.

Sursa

Discuții