Colibri

Articole

1323

Piftie din pește alb în jeleu de sfeclă

Piftia este o mâncare preparată din carne sau pește fiert timp îndelungat într-o zeamă, care, după răcire, se încheagă și devine gelatinoasă, la care se adaugă bucățele decorative de legume, ciuperci și fructe. Probabil că astăzi nu există persoană care să refuze de bună voie o bucată de piftie de sărbătoare, cu carne fină, care se topește în gură! Piftia ocupă, fără îndoială, un loc deosebit pe masa de Paște, iar aceasta înseamnă că rețeta pe care v-o prezentăm vă va fi foarte utilă în viitorul apropiat.

MOD DE PREPARARE

1. Curățați peștele, tăiați capul, aripioarele și coada. Spălați bine pe interior și pe exterior. Tranșați peștele și îndepărtați toate oasele mari și mici. Tăiați fileul în fâșii lungi cu lățimea de 1,5 cm, aranjați fâșiile cu pielea în jos pe un fund, acoperiți și dați la frigider.
2. Curățați morcovul, tăiați bețe mai groase. Fierbeți în apă puțin sărată timp de 10 minute.  
3. Curățați și tăiați ceapa, rădăcina de pătrunjel și prazul. Puneți capurile de pește, cozile și aripioarele într-o cratiță, adăugați 2 litri de apă, aduceți la fierbere, spumați. Adăugați legumele pregătite, sarea și piperul. Fierbeți la foc mic fără capac timp de 30 de minute. Cu 10 minute înainte de a lua de pe foc, adăugați frunza de dafin. Strecurați bulionul într-o cratiță curată și puneți înapoi pe foc.
4. Puneți fileul de pește în bulion și fierbeți, îndepărtând spuma, timp de 6 minute. Transferați peștele pe o farfurie și lăsați să se răcească.

5. Curățați sfecla, dați-o prin răzătoare, turnați-o în bulion și fierbeți 10 minute. Strecurați. Bateți albușurile cu gheața, turnați în bulion, amestecați și aduceți până la fierbere. Luați de pe foc și lăsați 10 minute. Luați spuma și strecurați încă o dată bulionul prin câteva straturi de tifon. Adăugați gelatina în bulionul cald și amestecați până se dizolvă în totalitate.

6. Așterneți peliculă alimentară într-o formă înaltă. Aranjați piftia, alternând fâșiile de pește și de morcov. Turnați cu atenție bulionul de sfeclă, lăsați să se răcească până la temperatura camerei, apoi mutați în frigider pentru minimum 3 ore sau chiar pentru o noapte.

Sursa

Discuții