Medpark

Calendar de sarcină

9 saptămână de sarcină

A noua săptămână de sarcină după calculul obstetrician începe cu a treia lună a stării în care vă aflați. Aspectul exterior al dvs. deocamdată nu dă pe față sarcina. Chiar dacă în interiorul dvs. are loc formarea unei noi vieți, care după mărime este de o vișină, iar greutatea de 4 gr.

Știți oare că:

  • Dimensiunea copilului este de mărimea unei vișini
  • Înălțimea copilului este de 2,54 cm
  • Greutatea copilului este de 4 gr.

Verificați lista (check-list)  

  • Să renunțați la alcool și țigări
  • Să administrați acid folic
  • Să continuați să faceți yoga 

Ce se întâmplă în a noua săptămână de sarcină

Încă mai puteți purta hainele preferate, dar o rochie mulată probabil va fi deja mică în regiunea abdomenului. În organismul femeii au loc mari schimbări. Uterul continuă să crească în dimensiuni. Acum trebuie să vă gândiți cum poate fi evitată apariția vergeturilor. Cereți sfatul unor femei, care au născut deja, privind eficiența unei sau altei creme împotriva vergeturilor. Important, este ca acesta să conțină vitamina A și E.

Despre senzații...

Dacă vă chinuie toxicoza, atunci cel mai probabil ați pierdut în greutate. Afectarea regimului alimentar din cauza senzațiilor neplăcute și atitudinii sensibile față de mirosuri deocamdată mai dau de veste. În cazul în care ați avut norocul să nu cunoașteți ce înseamnă toxicoza cu toate consecințele ei, atunci cântarul ar putea indica un mic adaos în greutate.

În continuare ați putea fi somnoroasă, să obosiți mai repede decât de anterior, să aveți amețeli de cap și chiar să leșinați. Sânii se pregătesc pentru destinația lor dictată de natură – alăptarea viitorului copil. De aceea, este greu să nu observați majorarea în volum glandelor mamare, lucru care ar putea prevesti apariția primelor vergeturi.

Despre dezvoltarea viitorului copil...

A noua săptămână nu trece pe neobservate și pentru bebelușul dvs., la care se dezvoltă foarte activ creierul, acesta fiind deja divizat în două emisfere. Coordonarea mișcărilor este tom mai bună grație formării cerebelului. Membrele fătului se îngroașă datorită creșterii mușchilor. Acest lucru influențează asupra mișcărilor din piciorușe și mânuțe.

Degețelele la mânuțe se alungesc, dispar membranele dintre ele, încep să se formeze palmele. În a noua săptămână de sarcină are loc îndreptarea semnificativă a spatelui fătului și dispariția cozii.

Recomandări

În primul trimestru de sarcină, viața intimă a viitorilor părinți continuă. Însă merită să o diminuați din cauza unor posibile hemoragii uterine. Dacă ați observat eliminări de culoare întunecată, adresați-vă pentru consultație la ginecolog și abțineți-vă de la relațiile sexuale. Eliminările de culoare albă sau galben-deschis nu trebuie să vă provoace îngrijorare.

Nu uitați despre menținerea unui regim alimentar sănătos. Dacă toxicoza vă împiedică să vă alimentați normal, atunci încercați să mâncați mai des, însă cu porții mici, deoarece organismul are nevoie ca niciodată de substanțe nutritive. Grețurile și voma, de regulă, apar de dimineață. De aceea, se recomandă să divizați dejunul obișnuit în câteva etape. Atunci veți reuși să diminuați la maxim senzațiile neplăcute.

Ecografia la nouă săptămâni de sarcină