Medpark

Calendar de sarcină

8 saptămână de sarcină

Iată că ați ajuns în a opta săptămână de sarcină conform calendarului obstetrician, iar din momentul conceperii este abia a șasea săptămână. Ce aduce aceasta viitorilor părinți?

Știți oare că:

  • Dimensiunea copilului este de o bobiță de struguri
  • Înălțimea copilului este de 1,27 cm.
  • Greutatea copilului este de 2,1 gr.

Verificați lista (check-list)  

  • Să alegeți un sutien nou
  • Să vă odihniți mai mult
  • Să faceți yoga
  • Să faceți primul examen ecografic 

Despre senzații...

Hormonii continuă să ”bulverseze”.De aceea, nu vă mirați, dacă din senin vă vine să plângeți, după care să râdeți în hohote. Simptomele unei sarcini depistate anterior se amplifică și mai mult, sunt și schimbări invizibile pentru dvs. – uterul se dilată, care începe să apese pe organele interne, în rezultat puteți simți un disconfort. Cu fiecare zi urinarea devine tot mai frecventă. Pot apărea constipațiile. Eliminările continuă, care de regulă sunt de culoare maro. Însă dacă aveți mâncărime și dureri de spate, mai bine este să vă adresați medicului. Toxicoza continuă să vă chinuie. Însă dacă vomitați mai mult de 5 ori pe zi, cereți sfatul ginecologului.

Despre dezvoltarea viitorului copilaş...

Micuțul dvs.poate fi numit deja făt. Din această săptămână el va începe să se alimenteze prin ombilicul. Mai mult, are loc dezvoltarea activă a placentei, se stabilește circulația sangvină uterino-placentară. În cadrul examenului ecografic veți putea vedea mânuțele, piciorușele, capul și chiar fața viitorului copilaș. Fătul dvs. este încă foarte mic și seamănă mai mult cu o bobiță de struguri. Dimensiunile lui sunt de 1,2-2 cm. Se perfecționează organele interne ale fătului: inima are patru camere, iar în plămâni are lor ramificarea bronhiilor, apar rinichii.

Dacă sunteți nerăbdătoare să aflați sexul bebelușului, cel mai probabil nu vă va reuși acest lucru, chiar dacă, în această săptămână apar organele genitale.

A opta săptămână de sarcină este însoțită de perfecționarea sistemului nervos. Micuțul începe să se miște activ: strânge și desface mânuțele și piciorușele, se învârte. Toate acestea vi le va arăta medicul ecografist. Totodată, gravida nu simte deocamdată mișcările fătului.

Organele fătului s-au format deja, ele însă continuă să se dezvolte în continuare, iar copilul dvs. crește și acumulează în greutate.

Examinarea de către medic, analize și recomandări

Dacă încă nu ați ajuns până la medicul de familie, atunci este timpul oportun pentru a o face, pentru ca să vi se recomande administrarea vitaminelor și să faceți analizele necesare la această etapă de graviditate: analiza generală de urină va permite evaluarea stării rinichilor; analiza după Neciporenco va depista posibile inflamații ascunse, iar analiza la zahăr va arăta nivelul de glucoză în sânge.

De asemenea, va trebui să faceți analiza biochimică a sângelui, care va ajuta la descrierea tabloului general a stării organelor interne. În această săptămână, femeia gravidă trebuie să viziteze ginecologul, terapeutul, stomatologul, venerologul și să facă ecografia.

Neapărat spuneți medicului dacă suferiți de boli cronice. La necesitate, el va prescrie să faceți unele analize suplimentare și investigații și va corecta administrarea medicamentelor.

Dacă pe viitoarea mamă nu o supără nimic, atunci se permite practicarea sportului sub controlul unui antrenor calificat. Nu renunțați la relațiile sexuale, doar dacă medicul nu va recomandat acest lucru din cauza unui risc al avortului spontan. Străduiți-vă să vă aflați cât mai mult la aer curat și îmbogățiți-vă regimul alimentar cu fructe și legume. Iar de la dulciuri, copturi și cafea ar fi bine să renunțați.

Ecografia la opt săptămâni de sarcină