Medpark

Calendar de sarcină

7 saptămână de sarcină

A cincea săptămâna de la concepție corespunde săptămânii a șaptea de sarcină după calculul obstetrician. Dacă veți fi întrebată în ce lună de sarcină sunteți, răspundeți fără frică: la începutul celei de-a doua jumătăți din a doua lună. Toxicoza se amplifică, la fel și alte simptome ale sarcinii dau de știre. Dimensiunea micuțului dvs. este similară unei fasole albe. 

Știați că

  • Dimensiunea copilului este de mărimea unei fasole neagră
  • Înălțimea copilului variază între 8-15 mm
  • Greutatea copilului este de 1,7 gr.

Verificați lista (check-list)  

  • Să faceți o programare la medicul ginecolog-obstetrician
  • Să vă plimbați mai mult
  • Să faceți exercițiile Kegel
  • Să aflați despre greutatea acumulată 

Despre senzații... 

În a șaptea săptămâna de sarcină la femei este afectată alimentația: ba nu vrea să mănânce nimic din cauza toxicozei, sau dimpotrivă, organismul cere cele mai neobișnuite produse și combinații ale acestora. Dezechilibrul hormonal continuă și drept rezultat – gravida vrea mereu să doarmă și nu are puteri pentru nimic. Deocamdată, cei din jur nu-și dau seama despre sarcina dvs. Puteți avea dorințe mai puțin obișnuite. De exemplu, veți dori să faceți o călătorie, să mergeți la muzeu sau să citiți o carte despre arte. A șaptea săptămâna ascunde în sine multe surprize. 

Ce se întâmplă în a șaptea săptămâna de sarcină... 

Majoritatea oamenilor, care o înconjoară pe o femeie gravidă deocamdată nu-și dau seama despre noul ei statut. Aceștia însă neapărat vor remarca schimbările ei în exterior: strălucirea ochilor și chipul care radiază de fericire. Toate acestea lasă în umbră impresiile despre toxicoză și oboseala totală. Se întâmplă însă, că natura aduce femeii nu tocmai cele mai plăcute surprize: apariția petelor pigmentare pe față, afectarea podoabei capilare și a tenului. Singurul lucru care vă poate liniști în această situație – este conștientizarea faptului, că toate substanțele nutritive și vitaminele merg pentru dezvoltarea viitorului dvs. copil. De aceea, nu uitați să administrați vitamine și acid folic, care influențează asupra formării sistemului nervos al copilului. 

Despre simptome... 

Dezechilibrul fonului hormonal neapărat se va răsfrânge asupra siluetei femeii gravide – formele ei se vor rotunji, iar sânii se pot mări cu o mărime. Eliminările pot căpăta o nuanță gălbuie, cu miros abia pronunțat. Și acest lucru se încadrează în limitele normale. Însă dacă veți observa eliminări sângeroase și veți avea dureri regulate în abdomen, mergeți imediat la medic. 

Despre dezvoltarea viitorului copil... 

A șaptea săptămâna de sarcină marchează trecerea de la perioadă embrionară la cea embriofetală. Acum, viitorul copil al dvs. nu se numește embrion, ci făt, care seamănă cu un omuleț mic. El are toate organele, cu excepția sistemului nervos și a celui endocrin. Deja acum se formează creierul, iar la sfârșitul săptămânii va apărea tuberculul genital, din care se vor forma organele genitale. Fătul se îndreaptă un pic și se poate distinge unde va fi gâtul. La această etapă, sunt vizibile mînile și piciorușele, ce-i drept fără degete. Poate fi văzută fața, pe care se vede gurița, nările nasului și un pic sunt formate maxilarele. La sfârșitul celei de-a șaptea săptămâni dimensiunea fătului este de cca 5-13 mm, iar greutatea de 0,8 gr.. 

Investigațiile medicale și avertismentele 

A șaptea săptămâna de sarcină – este perioada când viitoarea mămică trebuie să se pună la evidență la medicul de familie și să urmeze recomandările specialistului. La fiecare vizită la doctor, gravida trebuie să se cântărească și să i se măsoare tensiunea. Ginecologul va prelua frotiul la diverse infecții. Medicul va elibera o îndreptare pentru a analiza de sânge și urină, și pentru o vizită la terapeut, stomatolog și alți specialiști la necesitate. 

În această perioadă posibilitatea unui avort spontan este suficient de mare. Bebelușul în a șaptea săptămâna este foarte vulnerabil, de aceea este foarte important să urmați recomandările medicului. Amintim, că este necesar să renunțai la obișnuințele proaste și consumul de alcool și să nu uitați despre pericolul unei administrări a medicamentelor fără prescripția medicului.

Ecografia la șapte săptămâni de sarcină