Medpark

Calendar de sarcină

6 saptămână de sarcină

Fiecare zi a gravidității este minunată în felul său. Cel mai probabil, știți deja despre sarcină. Deci, ar fi bine să știți ce pregătește pentru dumneavoastră cea de-a șasea săptămână de sarcină din punct de vedere obstetric.

 • Dimensiunea copilului este de o boabă de piper negru
 • Înălțimea copilului 4 mm.
 • Greutatea copilului este de 1,3 gr.

Verificați lista (check-list)  

 • Să urmați un regim alimentar sănătos
 • Să vă odihniți mai mult
 • Să calculați ziua nașterii bebelușului
 • Să vă uitați pe lista de nume 

Amenințare de sarcină

În a cincea săptămână de sarcină este posibil un avort spontan. Acesta poate fi provocat de o infecție sau stres. Drept rezultat, sarcina este oprită din evoluție (avort ratat). Pentru femeile gravide nu este atât de periculoasă o răceală, decât febra de 38 de grade.

Și încă câteva cuvinte despre herpes. Acesta este periculos pentru viața bebelușului doar în cazul, în care este prima întâlnire cu virusul respectiv. În cazul în care ați avut anterior herpes, atunci nu trebuie să vă faceți griji – copilul este în siguranță. El este protejat de imunitatea dumneavoastră.

Multe mame sunt încă speriate de termenii de calculare a sarcinii : obstetricali și reali. Reamintim că acesta este termenul obstetrical care se calculează din prima zi a ultimei menstruații. Pe când termenul real începe din momentul conceperii. Adică, a 6-a săptămână obstetricală se egalează cu a patra de la concepere. E greu de crezut, dar anume din acest moment începe să bată inimioara viitorului copilaș. Ea bate de două ori mai repede decât a unui matur – 150 de ori pe minut.

Despre hormoni …

Datorită hormonilor, în organismul viitoarei mămici au loc schimbări esențiale. Este produs în cantități considerabile hormonul progesteron – necesar pentru protecția organismului de diferite infecții. Anume el fortifică membranele mucoase ale uterului și asigură alimentația sanguină intensivă a embrionului. În același timp, surplusul lui influențează negativ sistemul digestiv, încetinește digestia și provoacă grețuri și vomă, care se numesc – toxicoză.

Despre simptome …

În afară de toxicoză, a șasea săptămână de sarcină poate fi însoțită de alte simptome neplăcute. De exemplu, eliminări brune. Însă, nu trebuie să vă faceți griji dacă nu aveți dureri în burtă. Este o reacție normală la schimbările pe fon hormonal.

Viitoarele mămici mai pot observa:

 • întărirea glandelor mamare;
 • schimbările bruște de dispoziție;
 • salivarea excesivă;
 • oboseală;
 • urinări frecvente;
 • voma matinală;
 • tembelism muscular.

De foarte multe ori, la acest termen, femeia poate nici să nu simtă aceste simptome.

Despre senzații …

Hormonii provoacă noi senzații. Gravida devine sensibilă la mirosuri, care pot provoca grețuri și chiar vomă. Viitoarea mămică poate avea pofte culinare stranii. De asemenea, se poate întâmpla ca temperatura corpului să fie puțin mărită, apar amețelile. Dar nu vă faceți probleme, de cele mai multe ori, aceste senzații dispar la termenul de 10-14 săptămâni. De asemenea, în a șasea săptămână de sarcină să măresc în dimensiune glandele mamare și se întunecă la culoare mameloanele, pot apărea dureri neplăcute în burtă din cauza schimbărilor ce se produc în uter.

Despre dezvoltarea viitorului copilaș …

În a șasea săptămână de sarcină, viitorul dumneavoastră copilaș nu depășește dimensiunea unui bob de piper. Acum se stabilește sistemul nervos al copilului: legăturile și terminațiile nervoase, începe să se formeze creierul. Apar rudimentele mâinilor și picioarelor, iar la sfârșitul săptămânii apar rudimentele degețelelor. De asemenea, este în proces de dezvoltare țesutul muscular, embrionul reacționează la factorii iritanți din afară. Din rudimentele țesuturilor se formează viitoarele organe – plămânii, splina, măduva osoasă și cartilajele, colonul, esofagul și stomacul. Prin corp începe să circule sângele.

Fețișoara începe să capete anumite trăsături, în locul ochilor apar gropițe, iar în regiunea nasului și urechiușelor se observă pliuri.

Ecografia va confirma sarcina în toate cazurile, întrucât, uterul este mărit în dimensiuni iar bătăile inimii se aud bine. Dimensiunea embrionului este de circa 4 mm.

Temeri …

În a șasea săptămână de sarcină, gravida trebuie să se ferească de răceli și temperatură înaltă a corpului. Este necesar să excludeți băile în cadă și căzăturile. Dacă sesizați eliminări necaracteristice pentru acest termen, adresați-vă la medic. Ginecologul poate soluționa problema apărută. Dacă nu aveți asemenea eliminări, nu excludeți sexul din viața dumneavoastră. Medicii recomandă să includeți în regimul alimentar proteine, lactate și vitamine.

Ecografia la șase săptămâni de sarcină