Medpark

Calendar de sarcină

5 saptămână de sarcină

Imaginați-vă o sămânță de susan. Acum imaginați-vă că aceasta este, în a cincea săptămână de sarcină, dimensiunea copilului dumneavoastră. Acestei perioade trebuie să-i acordați o atenție sporită pentru că anume acum încep să se formeze toate organele interne ale viitorului copilaș.

Amenințare de sarcină

În a cincea săptămână de sarcină este posibil un avort spontan. Acesta poate fi provocat de o infecție sau stres. Drept rezultat, sarcina este oprită din evoluție (avort ratat). Pentru femeile gravide nu este atât de periculoasă o răceală, decât febra de 38 de grade.

Și încă câteva cuvinte despre herpes. Acesta este periculos pentru viața bebelușului doar în cazul, în care este prima întâlnire cu virusul respectiv. În cazul în care ați avut anterior herpes, atunci nu trebuie să vă faceți griji – copilul este în siguranță. El este protejat de imunitatea dumneavoastră.

Știți oare că:

  • Dimensiunea copilului este de semința de susan
  • 5 săptămână de sarcină
  • Înălțimea copilului este de până la 1,5 mm
  • Greutatea copilului este de 0,8gr.

Verificați lista (check-list)  

  • Continuați să administrați acid folic
  • Împărtășiți vestea cea mare prietenilor
  • Începeți să discutați cu mame tinere 

Despre senzații…

Chiar dacă nu sunteți încă la curent cu sarcina, unele schimbări ce au loc în organismul dumneavoastră vă vor sugera că în interior începe o nouă viață: reținerea menstruației, o creștere neînsemnată a sânilor, stare generală de rău. Toate împreună vă vor determina să procurați un test de sarcină.

Despre simptome…

Schimbările de dispoziție – de la plâns la bucurie, explozii de energie și somnolență, toate aceste stări se schimbă de la o oră la alta. Grețurile matinale, senzația de greutate în abdomen, intensificarea mirosului, eliminări neclare, sensibilitatea sporită a glandelor mamare, amețeli, întunecarea la culoare a mameloanelor – sunt doar o parte a simptomelor ce pot apărea în a cincea săptămână de sarcină. Dar nu trebuie să vă faceți griji dacă nu ați observat nici un simptom din cele sus menționate: nu uitați, fiecare sarcină decurge individual!

Despre dezvoltarea viitorului copilaș…

În a cincea săptămână de sarcină, dimensiunea embrionului este de circa 2 mm în lungime. Doar o ecografie vă poate confirma o eventuală sarcină. De cele mai multe ori, medicul reușește să stabilească doar prezența ovulului în cavitatea uterină. Anume acum continuă să se formeze rudimentele organelor interne, sistemul vaselor sanguine, sistemul nervos, care, la moment, reprezintă un tub nervos care se termină cu un rudiment al creierului. Celulele organismului embrionului continuă să se divizeze activ. Și cel mai interesant – în interiorul dumneavoastră începe să bată încă o inimă!

Viitoarea mămică trebuie să știe că la această etapă se menține riscul sporit de avort spontan. De aceea, în următoarele luni ea trebuie să renunțe la activitățile de recreere active, sport și efort fizic.

Ecografia la cinci săptămâni de sarcină