Medpark

Calendar de sarcină

40 saptămână de sarcină

A 40-a săptămână de sarcină e încheie cu data presupusă a nașterii după care se orientează medicii și viitoarea mămică. Dar asta nu înseamnă că urmează să nașteți chiar astăzi. Chiar dacă trebuie să fiți pregătită pentru toate.

Atrageți atenția la

… la senzațiile pe care le aveți. Începe nașterea? luați telefonul mobil, bani, documente și lucrurile deja pregătite. Sunați cât mai repede medicul și viitorul tătic! Să aveți o naștere ușoară și un copil sănătos!

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – dovleac
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 52 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 3,3 kg

Verificați lista

  • Odihniți-vă
  • Ascultați-vă corpul
  • Bucurați-vă de viață
  • Așteptați-vă copilașul

Ce se întâmplă în a 40-a săptămână de sarcină?

Acum, copilașul cântărește 3,5 kg., iar lungimea lui este de 48-51 de cm. Însă, aceștia sunt indicatori statistici medii. Copilul dumneavoastră se poate naște cu greutatea de 4 kg sau de 2,7 kg. Despre prevestitorii nașterii știți deja.

Uterul s-a ridicat în totalitate și se situează cu 16 – 20 de cm mai sus de buric. Burta este deja mare, iar pielea este atât de întinsă încât vă scarpină permanent. În asemenea situații, utilizați mai des crema.

Despre naștere…

De cele mai multe ori, nașterea are loc în a 40-a săptămână. Dacă s-a scurs lichidul amniotic, copilul urmează să vină pe lume în câteva ore.

Nașterea poate fi divizată în trei etape. La prima etapă se deschide colul uterin. Este cea mai lungă perioadă și poate dura până la 20 de ore. În procesul de deschidere a uterului au loc contracțiile, care cu timpul se intensifică și sunt mai frecvente. După deschiderea completă a uterului – 10 – 12 cm, începe perioada de evacuare a copilului. Prin contracțiile uterine puternice, copilul este împins treptat în căile nașterii.

Micuțul apare pe lume datorită împingerilor. Împingerea este contracția simultană a mușchilor uterului, diafragma și mușchilor abdominali. Acest proces poate dura până la 2 ore și decurge sub supravegherea medicului. El ajută femeia să-și distribuie corect forțele pentru a nu-și face rău sie sau copilașului. Această etapă se încheie cu venirea copilului pe lume. În continuare este curățată gurița și căile respiratorii ale copilului. Prima apariție și primul strigăt!

După venirea pe lume a nou-născutului, în cordon încetează pulsarea sângelui, el este presat cu un clește și tăiat. Nu vă faceți griji, asta nu doare pentru că în cordonul ombilical nu sunt terminații nervoase.

În continuare, urmează a treia și ultima etapă a procesului de naștere. Este vorba despre ieșirea placentei, care se separă de pereții uterului, cordonul ombilical și membrane. A doua naștere va decurge mai rapid decât prima pentru că deschiderea colului uterin are loc mai repede.

Despre senzații…

Așteptând venirea pe lume a copilașului, femeia trebuie să rămână calmă, să nu intre în panică și să nu permită celor din jur să tensioneze situația. Acum, mama trebuie să se gândească, în primul rând, la minunea ce urmează să se întâmple. Când vor începe contracțiile, îndepliniți toate recomandările medicului și cu siguranță, totul va decurge bine.

Încă puți și veți auzi strigătul mult așteptat al copilului dumneavoastră!

Ecografia la 40 săptămâni de sarcină