Medpark

Calendar de sarcină

4 saptămână de sarcină

Neliniște, afecțiune, bucurie, fericire – sunt doar o parte din emoțiile pe care le încearcă viitoarea mămică. După ce testul de sarcină iese pozitiv, fiecare femeie tinde să afle cât mai mult posibil despre cum se dezvoltă copilașul ei.

Știți oare că:

  • Dimensiunea copilului este de semința de mac
  • Înălțimea copilului este de până la 0,5 mm
  • Greutatea copilului este de 0,5 gr.

Verificați lista (check-list)  

  • Să faceți un test de sarcină
  • Să anunțați viitorul tată
  • Să administrați acid folic
  • Să fiți atentă la regimul alimentar 

Ce se întâmplă în a 4-a săptămână de sarcină

Dina patra săptămână embrionul urmează să parcurgă o cale deloc ușoară până în momentul în care începe să se formeze sacul în care el va crește 8,5 luni de zile. Principalul pericol al acestei etape este eventualitatea unei sarcini extrauterine. Acest lucru se întâmplă în cazul în care embrionul nu a atins punctul final și începe să se dezvolte în căile nașterii. Însă, nu trebuie să vă faceți griji. Un astfel de fenomen are loc destul de rar.

Despre simptome…

Dacă menstruația întârzie măcar cu o zi, este momentul să faceți un test de sarcină. Probabilitatea ca rezultatul să fie greșit este minim: doar 2 %. La examinare, ginecologul poate depista schimbări de culoare și structură în colul uterin. Dar, acestea pot fi doar presupuneri. Nici ecografia nu va putea oferi un răspuns clar pentru că embrionul nu a atins încă punctul final. Mai bine faceți această procedură în a opta săptămână.

Despre dezvoltarea viitorului copilaș…

În a patra săptămână de sarcină, embrionul reprezintă în sine un disc plat din trei petale germinale: ectoderm, endoderm și mezoderm. Anume acestea influențează direct formarea creierului, glandelor tiroidiană și pancreatică, sângelui, mușchilor și scheletului. La sfârșitul acestei săptămâni se formează capul micuțului. Acum, embrionul seamănă cu o sămânță de mac cu dimensiunea de 0,36-1 mm. La această etapă începe formarea placentei și a lichidului amniotic.

Despre senzații…

Termenul sarcinii este încă mic pentru schimbările și senzațiile vizibile pe care ar putea să le simtă femeia. Simptomele sarcinii le amintesc pe cele ce precedă menstruația. În cazuri rare se atestă toxicoza. Dese ori se observă schimbările bruște de dispoziție, sensibilitatea sporită a glandelor mamare și dureri abdominale.

Acidul folic și complexul de vitamine

De cele mai multe ori, în primul trimestru de sarcină, medicii prescriu acid folic.

Dacă ați planificat din timp nașterea unui copil, cel mai probabil, ați administrat acidul folic la etapa de planificare a sarcinii.

Importanța acidului folic este esențială: ajută la dezvoltarea sistemului nervos al copilului și majorității organelor și țesuturilor viitorului dumneavoastră copil.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un complex de vitamine. Acest lucru va fi util nu doar pentru copilaș dar și pentru viitoarea mămică pentru ca ea ă poată menține nivelul normal al hemoglobinei și să-și fortifice sistemul osos. Și nu uitați că absolut toate preparatele medicamentoase trebuie să fie administrate doar cu acceptul medicului care vă curează!

Când veți naște?

De regulă, termenul obstetrical al sarcinii este de 40 de săptămâni, deși copilul se consideră absolut gata de naștere la 38 de săptămâni. Nașterea poate avea loc între 38 și 42 de săptămâni. Totul depinde de starea organismului viitoarei mămici.

Ecografia la patru săptămâni de sarcină