Medpark

Calendar de sarcină

39 saptămână de sarcină

Acum, trebuie doar să răbdați! A mai rămas puțin de tot… Poate veți naște chiar astăzi? Cine știe ce vă rezervă mama natură.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – pepene verde
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 51 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 3,2 kg

Verificați lista

  • Aveți grijă de starea dumneavoastră
  • Țineți aproape numărul de telefon al medicului
  • Verificați încă o dată geanta cu lucrurile necesare pentru maternitate

Despre dezvoltarea copilașului

Copilul este format în totalitate. Totodată, el continuă să crească. În acest moment, el poate cântări 3-3,5 kg, iar în lungime – ajunge până la 52 de cm. Toate componentele nutritive le mai primește încă prin cordonul ombilical și placentă.

Copilul are format sistemul digestiv pentru a putea trăi fără cordonul care-l leagă de mama. S-au format și vilozitățile din intestin, care răspund pentru circuitul alimentelor. Iar în stomacul micuț al copilului se produc fermenți care ajută la descompunerea alimentelor.

Privirea copilului se focusează la distanța de 20-30 cm (aproximativ la această distanță va fi capul lui de la fața mamei în timpul alăptării). Ochișorii reacționează, deja, la imaginile colorate, mișcările din câmpul vizual, creierul percepe o imagine largă.

În această săptămână există probabilitatea ca cordonul să se încolătăcească în jurul gâtului copilașului. Însă, ginecologii cu experiență știu cum să facă față unei astfel de probleme. După ce copilul va veni pe lume, medicul așteaptă ca cordonul să nu mai pulseze și doar după asta îl taie.

Ce se întâmplă în a 39-a săptămână de sarcină

În a 39-a săptămână de sarcină, mama a reușit să adauge 16 kg. De multe ori se întâmplă că acest indicator este mult mai mare. Acum există probabilitatea să mai pierdeți din greutate. De regulă, înainte de naștere, femeile slăbesc cu câteva kilograme.

Placenta îmbătrânește. Asta înseamnă că micuțul dumneavoastră are nevoie de mai mult oxigen. Ieșiți cât mai des la aer liber. Uterul continuă să exercite presiune asupra organelor interne ale femeii, inclusiv asupra vezicii urinare.

Din clipă în clipă pot apărea simptomele nașterii. Dacă burta se împietrește, asta vorbește despre tonusul mărit al uterului. Ar trebui să anunțați imediat medicul dumneavoastră despre simptomele pe care le aveți. Plus la asta, dacă s-a scurs lichidul amniotic, aveți tulburări digestive (diaree, greață), aveți spasme frecvente în burtă, toate acestea demonstrează că în doar câteva ore veți deveni mămică. Dacă sunteți la a doua naștere, fiți sigură că ea va decurge mai repede, pentru că organismul dumneavoastră cunoaște deja acest proces, iar copilul trece mai ușor prin căile nașterii.

Despre senzații…

Panica în timpul nașterii nu vă este cel mai bun consilier. Aveți încredere în organismul dumneavoastră. Și nu uitați, copilașul așteaptă susținere anume din partea dumneavoastră. El, acum, are nevoie de o mămică liniștită și încrezută în forțele sale. Într-un ceas bun!

Ecografia la 39 săptămâni de sarcină