Medpark

Calendar de sarcină

38 saptămână de sarcină

Din a 38 săptămână de sarcină, nașterea poate începe în orice moment, sau mai poate aștepta încă câteva săptămâni. Toate la timpul lor. Important este să nu mergeți în călătorii lungi, fiți întotdeauna pe fir, aveți cu dumneavoastră documentele pentru maternitate și le spuneți rudelor unde este geanta gata pregătită cu lucrurile necesare pentru maternitate.

Știați că

 • Dimensiunea copilului dumneavoastră – țelină
 • Lungimea copilului dumneavoastră este de 50 de cm
 • Greutatea copilului dumneavoastră este de 3,1 kg

Verificați lista

 • Masajul ușor
 • Cumpărați un scaun cu speteaza înaltă
 • Mergeți la doctor
 • Discutați despre ultimele nuanțe legate de naștere

Ce se întâmplă în a 38-a săptămână de sarcină?

Acum, placenta cântărește 1-2 kg. Uterul s-a ridicat de asupra buricului cu 16-18 cm și cu 36-38 cm deasupra simfizei pubiene. Contracțiile ”de probă”, edemele, somnul prost vă pot crea disconfort.

Pentru a putea diferenția contracțiile reale de cele false este suficient să mergeți prin cameră. În cazul în care senzațiile neplăcute dispar îndată ați trecut prin contracții ”de probă”. Dacă nu, căutați în internet ”contorul contracțiilor”, urmați instrucția și sunați medicul pentru a-i anunța rezultatele. El vă va spune ce trebuie să faceți în continuare.

Pentru ca edemele să nu fie pronunțate excludeți mâncarea sărată și țineți picioarele în sus atunci când stați culcată. Plimbarea la aer liber și un pahar cu lapte cald cu miere vă vor ajuta să adormiți mai repede.

Burta a crescut până la dimensiunea maximă, iar buricul se poate vedea prin haine. Dunga de la simfiza pubiană până la buric este și mai întunecată. Acum se dilată oasele bazinului și se înmoaie cartilajele.

Dacă sunteți la a doua sarcină, de regulă, nașterea va decurge mai repede și va începe cu câteva săptămâni mai devreme. De aceea, odată cu apariția primelor simptome trebuie să vă adresați cât mai repede medicului după ajutor.

Prevestitorii nașterii copilului

 •  vi s-a lăsat burta
 •  senzația de întindere
 •  burta se împietrește
 •  sporește tonusul uterului, eliminări vâscoase gălbui sau de culoare roză
 •  ați pierdut puțin din greutate.

Mi există un simptom neobișnuit care prevestește nașterea copilului – ați avut un atac de ”încuibare”. Adică, din senin, v-ați apucat de curățenie generală, să gătiți mai multe bucate odată. Pentru această stare există o explicație științifică – anume înainte de naștere se produce o explozie de oxitocină, care și generează această activitate gospodărească.

Despre dezvoltarea copilașului

Lungimea copilului este acum de 48 – 50 de cm. Greutatea de circa 3 100 de grame. Acum, copilul pur și simplu crește și se pregătește pentru naștere. Nu au loc nici un fel de schimbări esențiale.

Copilul este poziționat foarte aproape de pelvis. În această săptămână, nașterea va decurge fără complicații. Dacă aveți planificată o operație cezariană este foarte posibil ca medicul să stabilească ziua intervenției.

Despre senzații…

Ați adunat toate lucrurile necesare pentru maternitate, acum trebuie doar să vă montați pozitiv. Nu intrați în panică! Dacă veți respecta toate indicațiile medicului, totul va fi bine.

Ecografia la 38 săptămâni de sarcină