Medpark

Calendar de sarcină

37 saptămână de sarcină

A sosit și ce-a de-a 37-a săptămână de sarcină. Din acest moment, copilul dvs. este considerat a fi dezvoltat complet. Dacă sunteți la prima naștere, atunci cel mai probabil ziua cea mare va veni la a 40-a săptămână. Iar dacă purtați sub inimă gemeni, atunci bucuria vă poate aștepta chiar azi. 

Atrageți atenția la

Dacă ați observat că partenerul dumneavoastră este mai agitat ca de obicei, încercați să-l calmați. Este o stare normală pentru că și el se pregătește pentru apariția unui nou membru în familie. Este important să discutați mai des, să vă susțineți și să vă calmați. În fine, toți trec prin asta.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – un pepene galben mare
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 50 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 3 kg

Verificați lista

  • Odihniți-vă mai mult
  • Bucurați-vă de momentele pe care urmează să le trăiți
  • Calmați-l pe soț
  • Pregătiți geanta pentru maternitate

Ce se întâmplă în a 37-a săptămână de sarcină 

Ar fi bine ca femeia gravidă să afle mai multe despre semnele de naștere, pentru a fi pregătită atunci când își va suna medicul. 

Unul din semnele unei nașteri apropiate pot fi eliminările dense de culoare gălbuie sau roz, uneori cu sîngerări. Acesta este primul semnal al pierderii dopului gelatinos, care închide accesul în cervix. 

Dacă nașterea nu se va lăsa mult așteptată, atunci puteți simți cum vi se întărește burta. Acestea sunt consecințele hiper tonusului uterin. Femeia mai poate remarca că burtica i s-a lăsat în jos. 

De asemenea vă puteți confrunta cu o indigestie (scaun lichid, vomă), în așa fel organismul se eliberează de tot ce-i de prisos, pentru ca nimic să nu împiedice procesul de naștere. 

Mergeți cu regularitate la medic. El va examina vaginul, pentru a se convinge de lipsa scurgerilor lichidului amniotic, va determina cât de moale și subțire a devenit colul uterin. Medicul va stabili gradul de deschidere a colului uterin. Este posibil, ca acesta să înceapă să se deschidă. Medicii obstetricieni cu experiență determină gradul de deschidere ”după degete” . Însă până la începutul nașterii colul uterin nu se deschide mai mult de un deget, adică 1cm.. 

În procesul de naștere, colul uterin se netezește într-atât, încât pereții lui devin foarte subțiri, care îi permit bebelușului să treacă mai ușor prin canalul de naștere. 

Încă un motiv serios pentru a merge la medic în această săptămână – este determinarea poziției fătului și măsurarea lățimii pelvisului. 

Despre dezvoltarea bebelușului... 

Lungimea micuțului alcătuiește 48-50 cm, iar greutatea este de cca 2,8-2,9 kg. De cele mai multe ori, copilașii se nasc anume cu acești parametri. 

Toate organele și sistemele copilului sunt pregătite pentru activitate desinestătătoare. În această săptămână se dezvoltă hormonul cortizon, care contribuie la maturizarea completă a plămânilor. În intestin s-a acumulat substanța fecală – meconiu, care va ieși timp de câteva zile după naștere. 

Plămânii la fel sunt dezvoltați, ei însă deocamdată sunt deconectați de la sistemul sangvin. Însă în momentul nașterii, în inimă se va deschide o supapă, prin care sângele va ajunge în plămâni și va putea să se îmbogățească acolo cu oxigen. În creier, pe neuroni se formează stratul de melanină. Acest proces demarează și va dura pe parcursul primului an de viață a bebelușului. El contribuie la dezvoltarea coordonării mișcărilor. De asemenea, la bebeluș este activ reflexul înnăscut de a apuca. 

Cel mai probabil laguno a dispărut de pe corpul bebelușului. Vernixul a fost distribuit pe întreg corpul. 

Despre senzații... 

Mai multe griji nu-ipermit mamei să-și afle locul. Cum va decurge nașterea? Oare este atât de dureros, precum se vorbește? Străduiți-vă să vă programați pe o undă pozitivă. În scurt timp în viața dvs. se va produce cel mai important eveniment și vă veți convinge, că toate aceste griji nu se compară cu fericitul sentiment de a fi mamă!

Ecografia la 37 săptămâni de sarcină