Medpark

Calendar de sarcină

36 saptămână de sarcină

Geanta pentru maternitate a fost făcută și își așteaptă ceasul. Părinții sunt în așteptare. În care zi se va întâmpla totul? Cum va merge? Ce va fi mai departe: sunt foarte multe întrebări. Până când mai aveți timp, citiți literatură utilă și mergeți mai des la medic. 

Atrageți atenția la

În interiorul dumneavoastră crește nu doar copilul dar și uterul. Și dacă până la sarcină, uterul cântărea 40 de grame, acum – circa 800! Puteți avea impresia că burta vi s-a lăsat în jos. Așa și trebuie să fie: copilul s-a poziționat cu capul în jos și se pregătește pentru naștere. A mai rămas foarte puțin!

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – papaia
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 48 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 2,7 kg

Verificați lista

  • Odihniți-vă mai mult
  • Cumpărați lucruri necesare pentru copil
  • Întocmiți lista pentru maternitate
  • Verificați lista

Ce se întâmplă în a 36-a săptămână de sarcină 

Femeia tot mi greu se poate ridica din pat desinestătător, dar și să se întoarcă de pe o parte pe alta, la fel nu este o sarcină ușoară. La această etapă sunt contraindicate mișcările bruște, dacă nu doriți ca copilul să se nască cu câteva săptămâni mai devreme. 

Organismul mamei se pregătește intensiv pentru naștere. Oasele pelvisului se extind. De aici vin și durerile. Totodată, însă puteți respira mai ușor. Asta pentru că micuțul a coborât mai jos. Uterul se află cu 14 cm mai sus de ombilicul. El continuă să apese cu greutatea sa asupra organelor interne. În rezultat mergeți mai frecvent la WC. 

Dacă ați început să observați, că burta devine tare, apar eliminările, durerile de spate în regiunea abdomenului, atunci este foarte probabil,că micuțul este nerăbdător să vă bucure cu apariția sa în cel mai apropiat timp. Toate aceste simptome denotă despre hiper tonusul uterului. De aceea, sunați-l pe medicul-ginecolog. 

La această etapă a sarcinii nașterea nu este o raritate, de aceea excludeți toate călătoriile la distanțe mari. Nașterea poate începe în orice clipă. Chiar atunci când mergeți undeva aproape de casă, nu uitați să luați fișa gravidei. 

Despre dezvoltarea bebelușului... 

La cea de-a 36-a săptămână, dimensiunile fătului ating în lungime 46-48 cm, iar în greutate 2,6-2,8 kg. Dacă micuțul se va naște acum, atunci greutatea lui va fi considerată normală. 

Cu fiecare zi, bebelușului îi este tot mai dificil să se miște. Are foarte puțin spațiu. Obrajii micuțului se rotunjesc, deoarece se dezvoltă mușchii faciali, implicați în procesul de sugere a degetului. În așa fel, fătul se pregătește pentru alăptarea la sân. 

Oasele craniului încă nu au fuzionat definitiv. Acestea puțin se vor deforma în procesul de naștere naturală. Deseori se întâmplă, că copilul nu trebuie să treacă prin canalul de naștere. În astfel de cazuri sarcina se termină cu operație cezariană. În procesul intervenției, copilașul este scos din burta mamei printr-o incizie în peretele abdominal și uter. Sunt operații planificate și de urgență. 

Nu trebuie să vă fie frică de cezariană. Odată cu dezvoltarea medicinei, pericolul unor astfel de intervenții este diminuată la minimum. 

La bebelușul dvs. s-a format deja inima, sistemul nervos, endocrin și cel imunitar. Doza necesară de oxigen, copilul continuă să o primească prin cordonul ombilical. 

Despre senzații... 

Străduiți-vă să aveți o dispoziție pozitivă pentru naștere. Nu citiți pe Internet diverse istorii cu finaluri tragice. Acum este timpul oportun pentru a primi recomandări, cum să vă purtați în timpul nașterii. Acestea vi le poate oferi medicul obstetrician sau medicul din cadrul cursurilor pentru gravide. Citiți cărți pozitive și priviți filme romantice. Aceasta vă va ajuta să vă sustrageți atenția de la gândurile rele. Ieșiți la o plimbare înainte de somn și evitați să deschideți frigiderul o dată în plus. 

Ecografia la 36 săptămâni de sarcină