Medpark

Calendar de sarcină

34 saptămână de sarcină

Cu fiecare zi se apropie nașterea bebelușului mult-așteptat. Mama este copleșită de diverse sentimente: tandrețe, lipsa de răbdare, frică,... Străduiți-vă să vă țineți emoțiile sub control. 

Atrageți atenția la

Probabil, vi se pare că este încă devreme să vă pregătiți pentru maternitate, dar nu amânați prea mult acest lucru. Cumpărați tot ce este necesar, după lista întocmită din timp, și începeți de pe acum să faceți geanta. Mai bine din timp: în acest fel veți avea timp să verificați geanta și să mai adăugați în ea câte ceva ce v-a scăpat din vedere.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – o pâine
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 44 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 2,4 kg

Verificați lista

  • Mergeți cât mai mult și mai repede
  • Faceți geanta pentru maternitate
  • Citiți literatură despre naștere

În această săptămână pot începe contracțiile Braxton-Hicks. Acestea sunt niște contracții false, care de regulă nu durează mai mult de 45 de secunde. Acestea apar din senin și la fel se termină. În cazul unor contracții Braxton-Hicks, acestea pot fi dureroase, însă nu sunt regulate, mama simte dureri în diverse părți ale organismului. Contracțiile adevărate au loc cu o periodicitate similară sau în creștere. După frecvențele contracțiilor puteți calcula timpul care a rămas până la nașterea bebelușului. Adresați-vă imediat la medicul de familie. 

Ce se întâmplă în a 34-a săptămână de sarcină 

Acum mama este mult mai liniștită, deoarece fătul nu are practic spațiu în uter. Organismul femeii se pregătește intensiv pentru naștere. Imaginați-vă, că începând cu prima zi de sarcină și până acum, uterul a crescut de 500 de ori și este mai greu de 10 ori. Uterul s-a ridicat de-asupra ombilicului cu 14 cm, iar deasupra zonei pubiene cu 34 cm. 

Volumul lichidului amniotic alcătuiește 1 litru. Acest volum se va menține până la naștere. 

La etapa respectivă, medicii nu recomandă să aveți relații sexuale. Copilul își poate schimba poziția cu fundulețul în jos. Iar canalul de naștere este foarte vulnerabil acum, de aceea, femeia este predispusă la infecții, chiar dacă cuplul ia toate măsurile de rigoare. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș... 

Lungimea fătului în a 34-a săptămână de sarcină este de 43-44 cm, iar greutatea lui atinge cifra de 2,2-2,4 kg. 8% din toată greutatea copilului o alcătuiesc grăsimile, grație cărora pielea a căpătat o culoare roz, și nu este roșie precum anterior. Bebelușul ”aruncă” puful de pe sine. Părul de cap devine mai des. Mama trebuie să ia în calcul, că bebelușul are nevoie de mult calciu, deoarece procesul de formare al oaselor este în plină desfășurare. Glandele suprarenale produc în cantități mari hormonul, care va contribui la pregătirea organismului mamei pentru alăptarea la sân. 

Stratul de vernix devine tot mai gros. Acesta va ajuta copilul să teacă prin canalul de naștere. Dacă bebelușul se va naște acum, el se va considera născut prematur și va putea să respire singur. 

Investigațiile medicale și recomandări 

Ecografia poate spune care este greutatea copilului la a 34-a săptămână, și când acesta se va naște. 

Trebuie deja să vă faceți geanta cu toate cele necesare în cazul unei nașteri înainte de termen. Ce trebuie să puneți în ea, vi se va spune în maternitatea, pe care ați ales-o. Ar fi bine să faceți cunoștință și cu medicul care va primi nașterea. 

Acum trebuie să aveți grijă maximă de dvs. Plimbările la aer curat vor fi doar în beneficiul dvs. însă nu optați pentru distanțe mari. Nu faceți mișcări bruște, nu ridicați greutăți, nu vă supraobosiți cu treburile casnice, nu vă aplecați! Toate acestea pot provoca nașterea. Lăsați micuțul să se afle încă puțin în burtica mamei. 

Dedicați-vă restul săptămânilor rămase odihnei și discuțiilor cu bebelușul. 

Ecografia la 34 săptămâni de sarcină