Medpark

Calendar de sarcină

33 saptămână de sarcină

Cu fiecare săptămână bebelușul crește cu 1 cm. Iar mama deja nu mai are răbdare să-și vadă odrasla, care deja visează. Până la venirea pe lume a rămas foarte puțin timp. Ce o așteaptă pe o femeie în a 33-a săptămână de sarcină? 

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – ananas
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 43 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 2,1 kg

Verificați lista

  • Mâncați multă verdeață
  • Faceți exerciții de relaxare
  • Pregătiți-vă pentru naștere

Ce se întâmplă în a 33-a săptămână de sarcină 

Către a 33-a săptămână de sarcină, organismul femeii conține mai mult sânge cu 1 litru. Corpul viitoarei mame se pregătește pentru naștere: hormonii placentei contribuie la producerea laptelui. 

Copilul adaugă activ în greutate. El ia tot mai multe substanțe nutritive de la mamă pentru a crește. Iar cu fiecare zi, el are tot mai puțin spațiu în burtică. Femeia simte acest lucru după numărul mișcărilor. Acum ea înțelege, cu care parte a corpului bebelușul a lovit-o. Senzațiile de durere în spate,în zona bazinului și a pieptului continuă. Uterul s-a ridicat și mai sus – fiind acum la o distanță de 13 cm de ombilicul. 

Uterul apasă pe vezica urinară. Aceasta face mai frecventă urinarea- până la 5 ori pe noapte. Desigur, vă rămâne doar să visați la odihna de odinioară. Totul însă se va schimba foarte curând. 

Către a 33-a săptămână viitoarea mamă a adăugat în greutate în mediu 12,5 kg. Volumul actual al lichidului amniotic se va menține până la naștere. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș... 

La a 33-a săptămână, lungimea fătului este 43 de cm, iar greutatea – 2 kg! Se finalizează formarea sistemului endocrin, nervos și imunitar. Părțile corpului sunt proporționale. Acum fătul seamănă foarte mult cu un nou-născut. Micuțul continuă să acumuleze grăsimi și îi apar obrajii. Bebelușul nu mai seamănă cu un bătrânel ca anterior. 

Copilul doarme foarte mult, acumulând puteri înainte de venirea pe lume. Inima lui continuă să se perfecționeze. Deși între atrii rămâne un spațiu mic, care se va închide imediat după prima respirația a bebelușului. 

Copilașul poate diferenția produsele dulci de cele acre: pe limba lui s-au format papilele gustative. Pe degețele s-au format unghiile. Pe palme, tălpi și degete se vede desenul dactiloscopic. 

Plămânii bebelușului se dezvoltă activ. Celelalte organe la fel se pregătesc să activeze în regim normal. Rinichii filtrează sângele, separă rămășițele, creierul la fel s-a format integral. Acum are loc formarea centrelor nervoase, responsabile pentru dirijarea proceselor vitale ulterioare. 

Investigații medicale și recomandări 

Nu uitați, că acum este importantă fiecare schimbare în organism, despre care neapărat trebuie să anunțați medicul. Medicul ecografist va studia starea cordonului ombilical și a placentei. 

Alimentația corectă ajută mamele conștiincioase să se simtă mai bine, decât cele, care își satisfac orice poftă. Dacă aveți senzația permanentă de foame, atunci divizați prânzul în 2-3 etape și mâncați cu o diferență de o oră sau o oră și jumătate. Atunci veți avea senzația de saturație și nu veți crea greutate la stomac. 

Despre senzații... 

În cel de-al treilea trimestru pot apărea noi simptome: constipații, indigestia, sîngerarea gingiilor, urechi înfundate, varicele, dureri de cap și în spate...Aceste simptome însă nu sunt prezente în cazul fiecărei femei însărcinate. Chiar dacă ceva vă supără, nu vă indispuneți. Dispoziția bună – este tot de ce aveți nevoie acum!

Ecografia la 33 săptămâni de sarcină