Medpark

Calendar de sarcină

32 saptămână de sarcină

A 32-a săptămână de sarcină lasă femeilor tot mai puține posibilități de a avea un mod obișnuit și activ de viață. Una liniștește doar – până la naștere a rămas săptămâni numărate. În curând mama își va vedea bebelușul. 

Atrageți atenția la

Dacă vi s-a făcut dor de un pahar de șampanie, de ce să nu încercați să serviți un shake fără alcool? Preparați-vă un suc din fructe proaspete, adăugați gheață și puțină apă gazată. Așezați-vă cât mai comod și savurați băutura.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – ridiche
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 42 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 2 kg

Verificați lista

  • Mergeți la stomatolog
  • Cumpărați colanți pull-up
  • Alintați-vă cu ceva gustos

Ce se întâmplă în a 32-a săptămână de sarcină 

Până la naștere a rămas foarte puțin și acum este timpul oportun să vă gândiți unde copilașul dvs va apărea pe lume. Dacă nu aveți probleme cu sarcina, iar mama nu are preferințe unde să nască, ambulanța o va duce la maternitatea din apropiere. Alte femei, studiază amănunțit comentariile despre nașterile din maternitățile din localitate. Cele mai responsabile mame, deja și-au făcut geanta în cazul unei nașteri premature. Ce trebuie să puneți în ea? Totul depinde de instituția, unde planificați să nașteți. 

Până la 32 de săptămâni activitatea copilului creștea, acum însă se va diminua, deoarece cu fiecare zi el are tot mai puțin spațiu. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș... 

Dimensiunea fătului ajung la 40-42 cm, iar greutatea este de cca 1800 gr. Capul a căpătat o formă proporțională corpului. La această etapă, bebelușul s-a întors deja cu capul în jos, astfel încât mamei i se poate tăia respirația în urma unei lovituri cu piciorușul. Pentru a ușura această stare după lovituri similare, mama trebuie să se așeze și să țină spatele drept. 

Puful de pe corp (lanugo) dispare. Dacă copilul s-a născut cu acest puf, atunci procesul de dispariție a lui va dura câteva zile. 

Acum micuțul aude toate sunetele din exterior. El deja recunoaște vocea mamei și a tatălui, aude respirația mamei și bătăile inimii ei. Dacă părinții vor discuta permanent cu bebelușul, atunci după naștere el va recunoaște imediat vocile lor. 

Se dezvoltă activ și sistemul nervos. Mama poate să se sperie de mișcările bruște sau dimpotrivă- inacțiunea copilului. Acest proces decurge individual. Copilul deja poate face diferență dintre noapte și zi, și acum cu siguranță nu va răbda o poziție incomodă sau un anturaj zgomotos.

Investigațiile medicale și recomandări 

Evident, că la cea de-a 32 săptămână de sarcină, fiecare viitoare mămică conștientizează responsabilitatea față de copilaș. De aceea ea nu trebuie să scape nici o vizită la medic. Nu uitați, că multe complicații pot fi evitate, dacă veți apela la medic la timp. 

Acum continuați să mergeți la medic o dată în două săptămâni și faceți analiza sângelui și a urinei. Medicul verifică greutatea dvs., tensiunea arterială și edemele, dacă acestea sunt, urmărește bolile cronice, pentru ca acestea să nu provoace apariția unor complicații, cum ar fi excesul de lichid amniotic. 

În a 32-33 săptămână de sarcină trebuie să faceți o ecografie conform planului. În cadrul examinării, medicul va studia organele interne ale copilului, poziția în care se află, dacă ombilicului nu este în jurul gâtului. De asemenea va fi examinat gradul de maturitate a placentei, starea uterului și a lichidului amniotic. 

Despre senzații... 

Dvs. trebuie să acumulați puteri înainte de naștere. Astfel, dacă continuați să mergeți la serviciu, ar fi bine să renunțați. Dedicați-vă timpul dvs. și bebelușului. Fredonați-i cântece de leagăn, mângâiați-vă burtica, începeți să-i împletiți căciulițe și faceți să aveți o dispoziție pozitivă. 

Ecografia la 32 săptămâni de sarcină