Medpark

Calendar de sarcină

31 saptămână de sarcină

Cu fiecare zi fătul acumulează în greutate și se pregătește pentru viață în afara uterului mamei. Iar ei i se dau tot mai greu treburile de zi cu zi. Plimbarea până la magazin devine tot mai obositoare, îi este greu să respire, iar mersul seamănă cu cel al raței. A rămas puțin să mai așteptați... 

Atrageți atenția la

Majoritatea femeilor au insomnie la termen avansat de sarcină. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că viitoarei mămici îi vine tot mai greu să găsească o poză comodă pentru somn. Plus la asta, multe gravide se trezesc des pentru a merge la toaletă, de regulă, în cel mai nepotrivit moment – când somnul este cel mai dulce. Unele pot vedea tot felul de vise, stranii și chiar coșmaruri. Motivul poate fi frica înainte de naștere, starea emoțională încordată. Discutați despre asta cu medicul dumneavoastră.

Știați că

  • Dimensiunea copilului dumneavoastră – bostan
  • Lungimea copilului dumneavoastră este de 41 de cm
  • Greutatea copilului dumneavoastră este de 1600 de grame

Verificați lista

  • Găsiți poziția comodă pentru sex
  • Faceți ordine în emoții
  • Întrebați medicul tot ce vă interesează

Ce se întâmplă în 31-a săptămână de sarcină 

De regulă, la acest termen din mameloanele femeii curge un lichid dens și semitransparent – colostru. Acesta este bogat în substanțe nutritive, necesare copilului în primele ore și zile de viață. Ulterior, colostru va fi înlocuit de laptele adevărat. Acum colostru apare sub influența hormonului – prolactina. Practic toate femeile gravide simt dureri în spate. De asemenea, persistă durerile în regiunea bazinului din cauza hormonului relaxin, care înmoaie ligamentele simfizei pubiene, pentru extinderea pelvisului, care va facilita ieșirea copilului. 

Toate femeile către a 31-a săptămâna de sarcină adaugă în greutate în mediu 10 kg. Dacă ați adăugat mai mult decât această cifră, atunci este foarte probabil, că nu vă țineți sub control apetitul sau aveți edeme. Nu merită însă să respectați diete. Pentru dezvoltarea normală a copilului este necesară o alimentație diversificată. Desigur, puteți exclude dulciurile, făinoasele și grăsimile. 

Edemele pot fi un semn al toxicozei întârziate (gestoza) la gravide. Nici într-un caz nu ascundeți greutatea reală de medicul dvs. Asta pentru că gestoza poate provoca consecințe nedorite. 

Despre dezvoltarea viitorului bebeluș... 

Lungimea fătului alcătuiește 40 cm, iar greutatea se apropie de 1600 gr. 

În a 31-a săptămână de sarcină la copil continuă să crească țesutul adipos. Nu mai pot fi văzute vasele capilare, de aceea, pielea capătă o nuanță roz. 

Continuă să se dezvolte țesutul pulmonar: în sacii alveolari au apărut celule epiteliale – un strat, care elimină o substanță specială, numită surfactant. Această substanță va ajuta copilul imediat după naștere să facă prima respirație. 

La această etapă crește greutatea pancreasului. Acum acesta poate asigura organismul micuțului cu insulină, care menține nivelul de zahăr în sânge. 

Împreună cu pancreasul, continuă să se perfecționeze ficatul, unde se finalizează formarea lobilor, responsabili pentru curățarea sângelui de toxine. Deja acum funcționează bine rinichii micuțului, care continuă să elimine urină în lichidul amniotic. 

Creierul micuțului continuă o dezvoltare activă. În jurul fibrelor nervoase apare învelișul de protecție, de aceea copilul poate trimite impulsuri mult mai rapid. Acum bebelușul poate simți durerea. De exemplu, dacă mama va apăsa pe burtă un pic mai tare decât obișnuiește, micuțul va începe să se miște activ. 

Recomandări

Medicii recomandă insistent să nu admiteți excesul în alimentație. Acum în special este dificil să controlați tentațiile de a mânca ceva. Deseori, femeile vor să mănânce și să bea produse incompatibile. Scrumbia cu ciocolata – este varianta perfectă! 

Divizați regimul zilnic alimentar în 6 porții. Cel mai bine, faceți acest lucru de dimineață, făcând notițe într-o agendă. În așa fel va fi mai simplu să consumați doar volumul stabilit de produse. Rețineți – organismul dvs. este supus în timpul sarcinii unui efort uriaș. Astfel încât nu majorați și mai mult povara. 

Despre senzații... 

Pe perioada celui de-al treilea trimestru femeia trebuie să aibă grijă de sănătate. Greutatea, tensiunea, edemele...Toate acestea trebuie ținute sub control. De exemplu, greutatea acumulată timp de o săptămână nu trebuie să depășească 300 gr.,tensiunea normală este de 120/70 . Rinichii deja nu mai fac față sută la sută prelucrării lichidului și eliminării sărurilor. În rezultat – apar edemele. Le puteți diminua la minimum prin excluderea consumului de sare, să vorbiți cu medicul despre regimul de consum al apei și să ridicați picioarele cât mai sus posibil cu prima posibilitate, să purtați lenjerie specială și să faceți analiza urinei cât mai des. 

Ecografia la 31 săptămâni de sarcină